Pocetna » Zanimljivosti


Prva kazna zbog Google naočara?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 743
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-01

Slike iz Prva kazna zbog Google naočara?


Jedna žena iz južne Kalifornije izjavila je da ju je policajac kaznio zbog toga što je tokom vožnje nosila Google naočare. To bi mogao da bude prvi takav slučaj koji je zabeležen na svetu.

Sesiliju Abadi zaustavila je saobraćajna patrola na autoputu zbog prekoračenja brzine. Međutim, pored kazne za prebrzu vožnju, policajac ju je kaznio i zbog toga što je tokom vožnje nosila Google naočare, iako ona tvrdi da ih u tome trenutku nije koristila.

"Vozila sam deonicom puta na kojoj je dozvoljena brzina 105 km/h, ali sam mislila da je na tom delu autoputa ograničenje 120 km/h", objašnjava ona.

"U svakom slučaju, zaslužila sam kaznu zbog prebrze vožnje, ali zar je nošenje Google naočara tokom vožnje u Kaliforniji zabranjeno zakonom", pita se Sesilija na svojoj Google+ stranici.



U kaznenoj priznanici policajac ja napisao da je "vozač ispred sebe imao monitor tokom vožnje (Google naočare)". Zakon u Kaliforniji zabranjuje vožnju ako se ispred vozača nalazi bilo kakva vrsta ekrana ili monitora, osim ako je reč o fabričkom navigacionom uređaju ili naknadno postavljenoj navigaciji. Pri tome, na ekranu mora biti izabrana navigaciona mapa, a ne neki drugi sadržaj.

Ako navigacija nije fabrički ugrađena, zakonom su propisane njene dimenzije, kao i da se ona mora postaviti u donji levi ugao ispred vetrobranskog stakla. Međutim, Google naočare su isuviše nov proizvod da bi njihova (ne)legalnost u vožnji bila uređena zakonom, što je potvrdio i jedan zvaničnik iz kalifornijske saobraćajne policije.

Sporno u kažnjavanju može da bude i to što Sesilija tvrdi da nije koristila naočare tokom vožnje. U tom slučaju, one su samo "obične" naočare i ništa više.

Mercedes planira uvođenje navigacije pomoću Google naočara.


IZVOR