Pocetna » Nauka


Prvi niški robot „šljakator“!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 863
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-26


Robot firme „Morena inženjering“ iz Niša, koji je namenjen čišćenju šljake na teniskom terenu, privukao je veliku pažnju i stručnjaka i posetilaca sajma u Minhenu. Posle prezentacije, inostrane kompanije zainteresovane su za partnerstvo.

Robot „Kasijus“, već u prototip varijanti, uspešno ravna teren od šljake i čisti linije. Idejni tvorac je direktor firme koji amaterski igra tenis. Za razliku od profesionalaca, obaveza amatera je da sami čiste podlogu i linije.

„Svaki amaterski teniser sebe zamišlja kao neostvarenog Novaka Đokovića i većini tenisera je ispod časti da čiste teren i linije“, objašnjava Nikola Petrović, direktor „Morena inženjeringa“.

Osam inženjera radilo je na prototipu godinu dana. Trebalo je uskladiti mehaniku i softverske programe, a glavni problem je bio da „Kasijus“ odredi sopstvenu poziciju u prostoru.

Projektant Marko Živković kaže da je to rešeno tako što se optičke kamere vade, pomoću „open si-vi“ biblioteke (OpenCV), linije na teniskom terenu, koje su prirodni marker, i pomoću njih izračunavaju svoju trenutnu poziciju na teniskom terenu.

„Roboti mogu da urade nešto mnogo preciznije, mnogo bolje i mnogo brže nego ljudi, tako da ljudima preostaju zadaci gde je dosta bitnije korišćenje mozga, a ne fizička snaga“, dodaje Uroš Smiljanić, projektant.

Interesovanje za patent iz Niša, kojim se upravlja preko tableta ili mobilnog telefona, poraslo je i zbog čestih problema i takozvanih bagova koje su na prezentacijama na sajmu imali roboti velikih svetskih kompanija.

„Odjek i odziv na našem štandu je bio ogroman, upravo zato što smo nepoznati celoj toj stručnoj javnosti, što smo jedini sa Balkana i što smo bili izuzetno zanimljivi u toj oblasti, jer smo bili jedini koji se bave čišćenjem terena“, kaže Milica Arsić, takođe iz „Morena inženjeringa“.

Projektanti planiraju da u narednoj verziji unaprede rad „Kasijusa“, i to tako što će sakupljati teniske loptice.


IZVOR