Pocetna » Film


"Ender’s Game"- čeka nas prava filmska SF poslastica




  Ocenite članak: 0
pregleda: 2347
Dodao/la: Orion
datum: 2013-08-12


Možda na prvi pogled izgleda kao nekakav praznoglavi SF za tinejdžere, ali Ender’s Game ima potencijala postati najveće kino iznenađenje godine.

Priznajemo: čim vidimo tinejdžere u glavnim ulogama nekog SF/horror/mystery/fantasy filma, entuzijazam nam splasne za 80% i takav film gotovo pa prekrižimo s must see liste. Sumrak sago, Igre gladi i ostatak ekipe, hvala vam na tome! No, svjetlo na kraju tunela se nazire, a ako se stvari poslože kako spada i ako redatelj Gavin Hood (koji nam svojim X-Men Origins: Wolverineom ne ulijeva baš previše pouzdanja) kardinalno ne zezne cijeli projekt, mogli bismo dobiti stvarno dobar teen SF, u kojem mogu uživati i ozbiljniji gledatelji.


Dva su razloga zbog kojih gajimo ovakav optimizam. Prvi je što je istoimena knjiga (inače, dio velikog Ender’s Game serijala) napisana prije gotovo 30 godina, u doba prije nego što je J.K. Rowling započela trend besramnog potkradanja starih klasika žanra, koje je svoj vrhunac doživjelo upravo u recentnim djelima Meyerice i Collins. To znači da nas čeka svježe i originalno štivo (barem za ono vrijeme), kojem ćemo zbog toga uvijek dati extra kredita.


Drugi se razlog pojavio prije svega dan-dva, i to u formi novog trailera, koji napokon pokazuje svu tu prekrasnu, šarenu i nabrijanu svemirsku akciju, ali i daje novi pogled na junaštvo!


Ender’s Game nas vodi u svijet budućnosti, u kojem je čovječanstvo gotovo uništeno vanzemaljskom invazijom, te je dobilo nešto vremena da ponovno izgradi svoju obranu i spremi se za idući napad. U tom periodu pokreće se program Borbene škole, koji za svrhu ima pronalazak i trening djece s iznimnim mentalnim i taktičkim potencijalom. Jedan od takvih šmrkavaca je i Ender (Asa Butterfield), čije bi nevjerovatne sposobnosti mogle promijeniti sam tijek rata.


Kada vidite sve te klince, vjerojatno će vam pasti mrak na oči, ali osim Ase, koji iza sebe ima već 10-ak filmova, glavne će uloge igrati mlade Abigail Breslin (Little Miss Sunshine) i Hailee Steinfeld (True Grit), koje su svoje prve oscarovske nominacije zaradile prije nego što su krenule u srednju školu! Ipak, mora i tu postojati neka ravnoteža, tako da će Harrison Ford i Ben Kingsley osvjetliti obraz ‘staroj gardi’.


Ender’s Game bi američka kina trebao pokoriti već 1. novembra, a opaku će borbu voditi protiv Marvelovog Thora. Što se nas tiče, malo prave SF konkurencije nikada ne škodi!


IZVOR