Pocetna » Sport


"Recept" Kazahstanaca za ulazak u Ligu šampiona: žrtvuju ovcu i u Škotskoj




  Ocenite članak: 0
pregleda: 721
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-28

Slike iz "Recept" Kazahstanaca za ulazak u Ligu šampiona: žrtvuju ovcu i u Škotskoj


Fudbaleri kazahstanskog Šahtjora iz Karagandija blizu su istorijskog plasmana u grupnu fazu Lige šampiona, pošto su u prvom meču poslednjeg kola kvalifikacija na svom terenu savladali Seltik sa 2:0. Pred ovaj duel, održali su ustaljeni ritual žrtvovanja ovce, a trener Šahtjora Viktor Kumjikov očekuje da se to uradi i pred revanš u Škotskoj.

Šampion Kazahstana je izazvao reakciju Društva za zaštitu životinja PETA, koja je zahtevala od predsednika UEFA Mišela Platinija da ukine ovaj ritual posle prve utakmice. Dan pred okršaj, na uglu terena žrtvovana je ovca, pre nego što su domaći igrači počeli trening.

Kazahstanci se ne obaziru na kritike i zgražavanje javnosti, i veruju da će im ovaj ritual pomoći u revanšu, što je potvrdio trener Kumjikov.

"Svako ima neki ritual pred meč, verovatno i Seltik. Trudimo se da poštujemo svoju tradiciju, i verovatno ćemo ponovo žrtvovati ovcu. Koliko mi je poznato, ovde je stočarstvo poznato i neće nam biti teško da je nađemo", rekao je Kumjikov.

On veruje da je ovaj ritual imao pozitivan uticaj na igrače pre prve utakmice u Kazahstanu.

"Postoji psihološki uticaj koji sve ovo stvara, pomaže igračima da se opuste pre izlaska na teren. Ali inače, na utakmici se samo gleda učinak, mi smo dali dva gola a Seltik nije uspeo da zatrese mrežu. Samo to je bitno", rekao je trener Šahtjora.



Sa ovim običajem upoznali su se i fudbaleri Rada pre dve sezone, kada su u prijateljskom meču izgubili od turskog Sivaspora sa 4:1, ali tada on nije održan dan ranije već neposredno pred početak utakmice, pa su se "građevinari" povukli u svlačionicu do početka utakmice.


IZVOR