Pocetna » Film


R.R. Martin: Ovo su novi junaci “Igre prestola”




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1181
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-27

Slike iz R.R. Martin: Ovo su novi junaci “Igre prestola” Slike iz R.R. Martin: Ovo su novi junaci “Igre prestola”


Pisac Džordž R.R. Martin otkrio je 25. jula na Komik Kon konvenciji u San Dijegu imena novih glumačkih zvezda koje će igrati u predstojećoj, petoj sezoni serije “Igra prestola”, zasnovanoj na njegovom književnom serijalu “Pesma leda i vatre”.



Gosti specijalne panel diskusije tokom drugog dana Komik Kon (Comic Con) konvencije bili su glumci i glumice serije “Igra prestola”, predvođeni piscem Džordžom R.R. Martinom i producentima serije Dejvidom Beniofom i D. B. Vajsom.

O snimanju pete sezone kao i o iskustvima sa snimanja ranijih sezona oni su govorili pred više hiljada posetilaca, od kojih su mnogi prethodnu noć proveli čekajući ispred vrata dvorane ne bi li zauzeli mesta u prvom redovima, prenosi Gardijan.

Martin je iskoristio priliku da otkrije imena novih glumaca koji će u predstojećoj, petoj sezoni, glumiti neke od junaka serije “Igra prestola”.

Aleksander Sidig i Tobi Sebastijan tako će igrati Dorana i Tristana Martela, ulogu Mirsele Barateon dobila je Nel Tajger Fri, Deobija Oparej je Areo Hotah, dok je Enco Klijenti dobio zadatak da tumači Jezana.

Džesika Henvik, Rosabel Laurenti Selers i Kiša Kastl-Hjuz su Nimerija, Tijena odnosno Obara Peščana, a Džonatan Prajs tumačiće Vrhovnog vrapca.

“Ovu sezonu ćemo da snimamo u Hrvatskoj i Španiji. Ranije smo snimali u Malti i Maroku”, kazao je D.B. Vajs. “Dešavalo se da izgubimo neke lokacije. Ovoga puta smo izgubili jednu lokaciju, jer njen vlasnik nije želeo da se tu snima ‘pornografska serija’.”



Na čuveno pitanje da li se brinu oko toga hoće li njihov junak biti ubijen u sledećoj sezoni, Mejsi Vilijams je otkrila svoju taktiku.

“Neki od nas znaju šta se dešava sa njihovim junacima u knjizi, ali Dejvid i Den su poznati po tome da vole da ubijaju junake, pa sam vremenom naučila kako da se ulizujem njima, a i Džordžu”, kazala je ona kroz smeh.

R.R. Martin je na to samo dodao: “Ključna stvar u tome je da nikada ne tražite povišicu!”

S obzirom na to da je tvorac ovog, sve popularnijeg univerzuma, Martin je upitan da li se nekada poistovećuje sa božanstvima, na primer bogom smrti, imajući na umu način na koji ubija svoje junake.

“Moja reputacija i to ubijanje su preuveličani”, odvratio je on. “Dejvi i Den su mnogo krvoločniji od mene, tako da mogu da zauzmem recimo tek drugo mesto na toj lestvici ubica, među prisutnima na ovom panelu. Religija je važan deo sveta i o njoj treba da govorimo, ali ne bih davao prednost nekom božanstvu. Ne bih izabrao nijednog boga posebno.”

Jednog od šest prisutnih hiljada ljubitelja Martinovih knjiga i serije zanimalo je šta pisac može da poruči onim fanovima koji nameravaju da prestanu sa gledanjem serije kako se bude približavala novim knjigama.

“Ohrabrujem sve da nastave da gledaju seriju. Takođe ohrabrujem i ljude da čitaju knjige”, izjavio je pisac. “Kada je reč o tome kako da na pravi način doživite ovu priču, i ranije sam navodio sledeći primer - koliko dece ima Skarlet O’Hara? U knjizi ‘Prohujalo sa vihorom’ ona ima troje, ali u filmu ima samo jedno dete. Naravno, istina je da ona nema nijedno dete, jer nije ni postojala. To je fiktivan lik i mi imamo dva divna načina na koje je ispričana njena priča. Sa kim se venčao Rob Stark? Da li je to bila Talisa, koja je umrla, ili je to bila Džejn Vesterling, koja je živa i o kojoj će biti reči u prologu ‘Vetrova zime’?”

-- Pročitajte i Svi lapsusi zvezda hit serije Igra prestola --

S tim u vezi, producent Dejvid Beniof morao je da odgovori na pitanje da li se oseća loše kada, zbog trajanja serije, mora da izbaci ili promeni određene detalje iz knjige, kao što je slučaj sa pričom Tiriona Lanistera?

“Kada pišete za seriju, nemate pristup tome šta se dešava u glavi junaka. Lepota knjige je u tome što provodite neko vreme unutar Tirionovih misli, ali osim ako ne koristimo klasičnu naraciju, u seriji ne možemo to da prikažemo, i veoma nam je žao zbog toga, jer smo morali da izgubimo mnoge scene. Sa tačke gledišta pripovedača, voleli bismo da imamo 13 epizoda, ali nemamo vremena da podržimo toliko veliku produkciju i snimanje u brojnim zemljama”, objasnio je Beniof.

On je dodao kako se nada da svi oni koji su čitali knjigu pre gledanja serije ipak mogu da nauče mnogo toga o junacima koje vole.

“Koliko god se trudili, nikada nećemo moći da postignemo taj nivo detaljisanja i pripovedanja. Uvek se setim pisca krimića Džima Tompsona, kojeg su jednom prilikom pitali kako se oseća kada vidi da mu Holivud uništava knjige. On je tada pokazao na police pune njegovih knjiga i odgovorio: Holivud nije uništio moje knjige.’”


IZVOR