Pocetna » Zanimljivosti


Raste strah od cenzure na Guglu
  Ocenite članak: 0
pregleda: 230
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-04

Slike iz Raste strah od cenzure na Guglu Slike iz Raste strah od cenzure na Guglu


Nedavno doneta odluka Evropskog suda pravde dala je mogućnost „Guglu“ da se postavi kao „regulator slobode govora“, koji je već krenuo „u akciju“: iz rezultata pretrage je skinut stari Bi-Bi-Sijev članak.

Britanski političari i zvaničnici Evropske unije izrazili su danas zabrinutost nakon što se ispostavilo da je sa Guglove pretrage skinut sedam godina star članak u kojem se kritikuje bivši izvršni direktor „Meril Linč“ (odeljenje Banke Amerike).Ovaj postupak, kojim gigant internet pretrage „odgovara“ na odluku EU i „pravo da bude zaboravljeno“ uklanjajući članke iz evropskih listi pretraživača, doveo je do optužbi za cenzuru i tzv. naddomašaj, piše Fajnenšel tajms.

Pod naslovom „Merilin haos“ (Merrill's mess), tekst u blogu postavljen od strane Roberta Pestona, danas urednika za ekonomiju na Bi-Bi-Siju, objašnjava kako je Sten O'Nil napustio tu američku investicionu banku nakon što je imala velike gubitke zbog rizičnih investicija.

Peston je na svom blogu juče naveo da je skidanje njegovog članka iz Gugl pretraživača zapravo skidanje članka iz javnosti, jer „Gugl je jedini put do informacija i priča za većinu ljudi“.

On je pre toga primio „napomenu o uklanjanju“ od navedene kompanije, koja ga je obavestila da se njegov članak više neće pojavljivati u rezultatima nekih pretraga.U maju, Evropski sud pravde, najviši sud Unije, presudio je da fizička lica imaju pravo da zahtevaju uklanjanje rezultata pretrage koji vode ka „neadekvatnim, nerelevantnim ili ličnim podacima koji više nisu relevanti“, pa čak iako je informacija objavljena potpuno legalno.

„Gugl“, koji se protivio toj odluci, reagovao je tako što je uveo onlajn formular i dao svojim evropskim posetiocima formalni put do zahteva za uklanjanje.

U prva četiri dana posle postavljanja formulara, „Gugl“ je primio više od 41.000 zahteva.

Dva visoka zvaničnika EU smatraju da je „Guglovo“ uklanjanje Bi-Bi-Sijevog članka pogrešno tumačenje odluke Evropskog suda pravde.

Jedan od njih, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je: „Odluka Suda i Evropska komisija su jasno stavili do znanja da pravo 'da bude zaboravljeno' ne bi trebalo primenjivati na novinarski rad“.

Takođe, ranije ove godine, Vivijan Reding, koja se ove nedelje povukla sa pozicije EU komesara pravde da bi postala član Evropskog parlamenta, rekla je da bi Sud „morao da istakne da novinarski rad ne sme da se dira, da mora biti zaštićen“.

Ipak, situacija je prilično „zapetljana“. Pravni eksperti kažu da odluka da se ukloni Pestonov članak baca novo svetlo na kompleksnost interpertacije novog EU zakona i probleme da se isti primeni na Gugl, koji sada mora da se ponaša kao „de fakto regulator slobode govora“.


IZVOR