Pocetna » Film


Razvod Toma Kruza - noćna mora za sajentologe
  Ocenite članak: 1
pregleda: 798
Dodao/la: katy02
datum: 2012-07-06


Tom Kruz i Kejti Holms organizuju pravne timove za brakorazvodnu parnicu i starateljstvo nad šestogodišnjom ćerkom Suri, "treća strana" u ovoj priči - Sajentološka crkva u SAD - gradi svoju odbranu u slučaju koji će biti jedan od najvećih holivudskih razvoda poslednjih godina.
Posle izveštaja da je Kejti Holms definitivno odlučila da napusti Toma Kruza zbog sajentologije, odnosno njegove namere da ćerku Suri pošalje u sajentološki kamp sa rigoroznim režimom, dvojica visokih zvaničnika te crkve uputili su panične mejlove sledbenicima sa savetima kako da se izbore sa negativnom kampanjom u medijima.

Pismo se pojavilo dan nakon što je jedan od najpoznatijih bivših pripadnika crkve na svom blogu ocenio da će Kruzov poslednji razvod biti "prava noćna mora za sajentologe" - jer bi Kejti mogla na sudu da otkrije strogo čuvane tajne sajentologa, koji su u Americi priznati kao zvanična crkva.

Marti Retban, koji je crkvu napustio nakon što je dospeo na jedan od liderskih položaja te ultratajne organizacije, u međuvremenu je postao savetnik za one koji odluče da napuste sajentologiju i piše popularan blog u kojem izražava sumnju u njihova učenja.

On je objavio mejl koji je poslat iz Kancelarije za specijalne poslove Sajentološke crkve, koju naziva "rukom za prljave trikove i propagandu sajentologa" - u kojem crkveni zvaničnici poručuju sledbenicima da je vreme da se preduzme akcija protiv navodno "lažnih izveštaja" koji su se pojavili uoči raskida popularnog "TomKet" para.

Retban, inače, kaže da se seća Kejtinog učešća dok je on bio zvaničnik Sajentološke crkve i da misli da ona nikad nije bila u potpunosti posvećena toj "religiji".

Najveći deo praktikovanja te religije čine "revizorske sednice" na kojima sledebenici dele sa "revizorima" svoje najskrivenije misli i tajne, da bi se navodno oslobodili negativne energije. Te sednice se najčešće snimaju, a više nezavisnih izvora tvrdi da crkva zloupotrebljava snimke da bi ucenjivala članove ako se okrenu protiv sajentologije.

Retban kaže da crkva u "gvozdenoj šaci" drži Toma Kruza, pošto zna sve o njegovom profesionalnom i privatnom životu.

Kejtini roditelji su posvećeni katolici koji su, navodno, od početka bili skeptični prema sajentologiji, a otac Martin, inače advokat, spremno je čekao Kejtin odlazak od Toma i odmah angažovao advokate za nju, preneo je "Mejl onlajn".

Uz njegovu pomoć, Kejti je mudro podnela zahtev za razvod u Njujorku, umesto u Los Anđelesu - pošto su joj tu veće šanse da dobije puno starateljstvo nad ćerkom Suri.

Kad se Tom razvodio od Nikol Kidman, situacija je bila potpuno drugačija: tad je Tom iznenadio ženu papirima za razvod, a Nikol Kidman nije ni bila zainteresovana za starateljstvo nad usvojenom decom, Belom i Konorom, koje je odmah dobio Tom - i odgojio ih kao posvećene sajentologe.

"Kejti je napravila zamku Tomu Kruzu i tako nadmudrila neke od najmoćnijih ljudi na svetu", primećuje bivša pripadnica Sajentološke crkve Karen de la Karijere, koja je bila udata za bivšeg predsednika crkve - pre nego što je pobegla od sajentologa.

"Ako Tom bude pametan, neće pokušavati da se bori ni za šta drugo - samo da se izvuče iz priče", kaže Retban i zaključuje da bi svaka Kejtina priča o sajentologiji na sudu za tu kontroverznu crkvu značila "cirkus koji ne bi mogli da prežive".