Pocetna » Sport


Real slavio protiv Barcelone i osvojio trofej Kupa kralja




  Ocenite članak: 0
pregleda: 611
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-04-17


Na stadionu Mestalla u Valenciji večeras je odigrano finale Kupa kralja u kojem su se susrela dva najtrofejnija španska tima, Real Madrid i Barcelona. Madriđani su na kraju slavili zahvaljujući golovima Angela Di Marije i Garetha Balea.

Ovo je bio 228. španski El Clasico. Real je do večerašnjeg susreta imao 90 pobjeda, Barcelona 89 a 48 utakmica je završeno bez pobjednika. Što se Kupa kralja tiče, dva tima su se susrela šest puta u najmasovnijem klupskom nogometnom takmičenju u Španiji. Oba tima imala su po tri pobjede.

U večerašnjem susretu trener Blancosa, Carlo Ancelotti, nije mogao računati na svog najboljeg igrača, Cristiana Ronalda. S druge strane, argentinski stručnjak na klupi Katalonaca, Tata Martino, imao je problema sastaviti odbranu s obzirom da povrijeđene igrače.

Prvu veću priliku imao je Real Madrid u petoj minuti. Isco je odlično pronašao Garetha Balea na lijevoj strani, Velšanin je ušao u šesnaesterac, ali je bio neprecizan. Nekoliko minuta kasnije, ponovo je Bale šutirao. Međutim, njegov šut je blokiran.

Real je poveo u 11. minuti. Alves je izgubio loptu na polovini Madriđana nakon čega je uslijedila brza kontra koju je u gol pretvorio Angel Di Maria.

Mogli su Katalonci do izjednačenja u 21. minuti, ali Neymar kasni na ubacivanje Fabregasa. Nedugo nakon toga, Alba je šutirao, ali je Casillas bez većih problema odbranio šut beka Barcelone.

Nekoliko minuta prije kraja prvog poluvremena na terenu Mestalle se "ukazao" i Lionel Messi koji je šutirao pored gola. Do tog trenutka, Argentinac je bio potpuno bezopasan.

Nakon odmora, Real je ponovo zaprijetio preko Balea koji šutira neprecizno. Ubrzo su uslijedile i dvije šanse Benzeme. Francuz je prvo šutirao glavom, ali je Pinto odbranio. Nakon toga, šutirao je s vrha šesnaesterca, ali se lopta odbila od jedno igrača Barcelone i otišla u korner.

Nakon nekoliko promašenih prilika, uslijedila je kazna za Real. Mladi stoper Barcelone Marc Bartra iskoristio je dobro ubacivanje Xavija iz kornera i glavom savladao nemoćnog Casillasa.

Večeras odlični Luka Modrić sjajno je šutirao u 81. minuti, ali je stativa spriječila hrvatskog reprezentativca da se upiše u listu strijelaca.

Onda je uslijedio najljepši gol večeri. Bale je pretrčao više od 50 metara i kroz noge matirao golmana Barcelone Pinta.

Mogla je Barcelona do izjednačenja, ali je Neymar pogodio stativu. Do kraja utakmice, nije bilo većih šansi. Real je osvojio svoj prvi trofej ove sezone, a u igri su na još dva fronta, u Ligi prvaka i Primeri.


IZVOR