Pocetna » Sport


Rim: Novak vs Rodžer, šta je odlučilo?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 768
Dodao/la: King_of_Kings
datum: 2012-05-20


U polufinalu turnira u Rimu Novak Đoković pobedio je Rodžera Federera sa 2-0 u setovima, a pred Vama je analiza meča dvojice najboljih igrača sveta.Nisu se sastajali od US opena prošle godine, od tada je Federer osvojio sedam turnira, a Đoković koliko god dobre rezultate beležio oni su u očima brojnih stručnjaka i teniske javnosti delovali nekako bledo u poređenju sa Novakovim rezultatima iz 2011.

Zato je, prema mišljenju mnogih, Federer bio blagi favorit pred njihov okršaj u Rimu, ali Novak je iznova dokazao da je zasluženo najbolji teniser planete i pobedio je sa 6:2, 7:6 (7-4). Šta je bilo ključno za Đokovićev trijumf?

Najpre treba izdvojiti činjenicu da je od početka meča Đoković zaigrao agresivno, ne u smislu da po svaku cenu juri vinere, već da on bude taj koji kontroliše tempo u poenima i koji stoji bliže osnovnoj liniji. U okršajima sa Federerom, pa i u pobedi na US openu, Novaku se dešavalo da i suviše sporo uđe u meč, da dozvoli da se igra u ritmu koji Rodžeru više odgovara, a zatim da ima duplo teži posao da izvadi kestenje iz vatre.

Sada to nije bio slučaj, Đoković je na teren kročio staloženo, koncentrisano i sa jasnim planom koji je odlučno sprovodio u delo – hrabra i raznovrsna igra, u kojoj je mnogo loptica očekivano išlo na Rodžerovu bekhend stranu, ali je Novak koristio i najmanju priliku da napadne i u forhend, kada bi sebi stvorio dovoljno prostora. Čak je dobio i nekoliko bitaka forhendima 'prsa u prsa'.Paradigma Đokovićevog pristupa meču jeste poen na 5:4 u taj brejku kada je pokupio niski slajs sa zemlje i 'insajd in' forhendom smestio lopticu na liniju.

Takvim udarcima Federer inače iznuđuje greške rivala kada je pritisak veliki, pokušava jako niskim lopticama da uđe u glavu protivniku, ali Novak nije poklekao uprkos tome što je desetak minuta ranije propustio meč loptu.

Napadačkom igrom Novak je naterao Federera na defanzivu, loptice u sredinu terena bile su svedene na minimum i Rodžer se nijednog trenutka na terenu nije osećao kao svoj na svome.

Iako ni Đokovićev servis nije bio blistav, naročito u prvom setu, Novak je uglavnom servirao dobro kada je bilo najpotrebnije, a kik-servisom iznudio je mnogo neiznuđenih grešaka Federera već iz riterna.Novakova odlična igra i taktika imala je velikog udela u lošoj partiji Federera, ali uprkos tome može se zaključiti da je Rodžer previše grešio – imao je 42 neiznuđene greške, naspram 20 Đokovićevih, uz samo osam direktnih poena više (22-14).

Kod Novakovih navijača postojala je bojazan od bekhenda Švajcarca, koji ga je izuzetno služio tokom prethodnog dela turnira, posebno u trećem setu duela sa Fererom. Međutim, napadačka igra bekhendom Rodžeru nije prirodna, nije njegov A plan i zato mu je mnogo teže da je sprovede u delo u velikim mečevima nego u okršajima sa autsajderima. Slično je npr. sa Đokovićevim volejima.

Elem, osim u završnici drugog seta, Rodžerovi bekhendi bi posle nekoliko razmena uglavnom završavali u autu ili u mreži. Ta vrsta posrnuća 'ide na dušu' Novaku, koji je igrama u proteklih godinu i po dana došao u situaciju da Federer razmišlja o njemu i da oseća pritisak znajući da Đoković ima rešenje za njegovu igru.Uz to, u nekoliko situacija u prvom i drugom setu kada je mogao potpuno da uhvati priključak Federera je izdao i forhend, a servis mu tokom celog meča nije bio ni blizu uobičajnog nivoa.

Kada se sve sabere i oduzme, Novak je ostvario važnu pobedu koja će mu mnogo značiti na planu samopouzdanja pred Rolan Garos. Ipak, pri analizi treba uzeti u obzir i da Federer može i da će verovatnoi sledeći put igrati mnogo bolje (to se najviše odnosi na servis).