Pocetna » Nauka


Robo-termiti budući građevinari




  Ocenite članak: 1
pregleda: 969
Dodao/la: Gale
datum: 2014-02-19

Slike iz Robo-termiti budući građevinari Slike iz Robo-termiti budući građevinari Slike iz Robo-termiti budući građevinari


Mehanička „stvorenja“ od 30 centimetara koja poseduju socijalnu inteligenciju poput kolonije termita, predstavljaju budućnost u graditeljstvu, poručuju naučnici. Istraživači se nadaju da će ovi roboti moći da prave komplikovane strukture na lokacijama koje su potencijalno opasne ili teško dostupne za ljude, poput podvodnih postrojenja ili baza na Marsu ili Mesecu.

Naučnici sa „Harvarda“ i „Vis instituta“ za biološki inspirisan inženjering napravili su male robote koji rade u rojevima i mogu da konstruišu građevine poput kula, piramida ili zamkova bez detaljnih uputstava ili nadzora, piše Dejli mejl.



U pitanju su mehanička „stvorenja“ koja poseduju socijalnu inteligenciju poput kolonije termita.

Istraživači se nadaju da su sa ovim kooperativnim botovima načinili prvi, iako mali, korak ka budućnosti u kojoj će roboti moći da prave komplikovane strukture na Zemlji ili drugim planetama.



„Inspirisali su nas termiti. Ideja je da možete da napravite nešto veoma komplikovano kao grupa, bez nadzora, i da to možete da učinite, a da se niko ne raspravlja o detaljima, već da se samo modifikuje okruženje“, rekao je profesor Radika Nagpal sa „Harvarda“.

Termiti su svojim građevinskim sposobnostima oduvek ostavljali stručnjake u čudu



Nalik njima, svaki od ovih svega 30 centimetara dugih robota ima pored točkića pomoću kojih se kreće, dizalice i hvataljke, ali i ugrađenu i opštu ideju kako treba da izgleda projekat.

Za razliku od drugih robota, nije im potrebna centralizovana kontrola, nadzor ili komplikovani komunikacioni sistem.



Svega dva pravila su ugrađena u njih i time se sprečava haos. Prvo pravilo određuje koji je sledeći korak u izgradnji bilo koje strukture, a drugo pravilo sastoji se od „saobraćajnih“ uputstava, prema kojima se odlučuje gde robot ide, tako da se svi konstantno kreću.

Naučnici se nadaju da bi u budućnosti slične autonomne mašine mogle da se koriste u izgradnji komplikovanih struktura na lokacijama koje su potencijalno opasne ili teško dostupne za ljude, poput podvodnih postrojenja ili baza na Marsu ili Mesecu.


IZVOR


+1   Spam
IntimenFrizuren   (2014-02-21 3:00 AM) [Sadrzaj]
The zdravo drugari,može jedno hladno motorno ulje za va si za mene pivo,hvala