Pocetna » Zanimljivosti


Rus pobedio banku njenim oružjem - sitnim slovima u ugovoru
  Ocenite članak: 0
pregleda: 296
Dodao/la: Gale
datum: 2013-08-12

Slike iz Rus pobedio banku njenim oružjem - sitnim slovima u ugovoru


Dmitrij Aleksejev, 42-godišnjak iz ruskog grada Votonježa odlučio je da banku "nadigra “ na bankarski način, tako što je promenio uslove ugovora, prenose "Vijesti".Aleksejev je 2008. godine dobio ponudu od kompanije Tinkoff Credit Systems za kreditnu karticu.

Ponudu je prihvatio, ali je promenio uslove ugovora, potpisao ga i vratio banci.

"On je primio dokumentaciju za kreditnu karticu, ali mu se nisu sviđali uslovi: ni kamate, ni skrivene naknade a ni kazne za kašnjenje u plaćanju. On je samo promenio ono što mu se nije sviđalo“, izjavio je Dmitrijev advokat Dmitrij Mikaljevič.

Aleksejev se odlučio za kamatu od nula odsto i bez naknade, dodavši da "kupac nije dužan platiti naknade i troškove predviđene pravilnikom banke“.

Promene je takođe napravio i na veb stranici banke.

Nakon toga, poslao je banci prepravljeni ugovor, nakon čega mu je banka poslala overenu kopiju, kao i kreditnu karticu.

S obzirom na uslove iz ugovora, Aleksejev je imao neograničen limit na kartici, paje "mogao kupiti ostrvo negde u Maleziji, da je to poželeo, i banka bi to morala platiti“, kaže njegov advokat.

Ipak, nakon dve godine korišćenja, banka je odlučila ukinuti karticu Aleksejevu, zbog nepodmirenih dugovanja, u iznosu od oko 1.300 dolara.

Taj iznos uključivao je naknade i kazne za kašnjenje u plaćanju, čime je prekršen ugovor.

Sud je utvrdio da je ugovor valjan, te da Aleksejev mora da plati svega 575 dolara.

"Bankari moraju priznati grešku“, kaže advokat koji zastupa Aleksejeva.

"Oni su potpisali dokumente, a da nisu pročitali ugovor. To je ono što vrlo često njihovi dužnici kažu na sudu“ kaže advokat.

Uprkos pobedi, Aleksejev je odlučio da tuži banku za iznos od 727 hiljada dolara zbog nepridržavanja odredbi ugovora, i još traži 182 hiljade dolara jer su jednostrano raskinuli ugovor.

Sledeće ročište će se održati u septembru.


IZVOR