Pocetna » Zanimljivosti


Rusi „bajkalom“ protiv „Intela“




  Ocenite članak: 0
pregleda: 722
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-25

Slike iz Rusi „bajkalom“ protiv „Intela“


Ruska vlada odlučila je da podrži ambiciozni projekat izrade domaćeg procesora, koji bi trebalo da zameni dosadašnje „Intelove“ i AMD-ove modele u kompjuterima i serverima vlade.

Razlog tome je nepoverenje u američke kompanije i njihove proizvode, jer se spekuliše o bliskoj saradnji tih dveju firmi s američkom bezbednosnom agencijom NSA.



Rusi strahuju da se unutar procesora pomenutih kompanija nalaze i tajna „zadnja vrata“ koja američkim službama mogu da posluže za upad u ruske državne računare, a time i uvid u najstrože čuvane državne tajne.

Kako bi takav scenario sprečili, Rusi su odlučili da naprave vlastiti procesor – „bajkal“.

Procesor, foto 2.jpg
Budući da je ruska vlada još 2010. godine donela odluku da svi vladini računari moraju što hitnije preći sa Vindousa na Linuks.

Odlučeno je da osnova novog ruskog procesora „bajkal“ bude 64-bitni ARM korteks-A57 procesor. Potrebna novčana sredstva obezbediće ruska vlada, a izrada je poverena firmi „T-platforms“, koja se bavi izradom superračunara.

O uspešnosti te kompanije svedoči i podatak da je u aprilu 2013. godine došla na američku „crnu listu“, kojom se zabranjuje prodaja računarskih čipova „T-platformsa“ bilo gde u svetu, ako je za njihovu izradu korišćena američka tehnologija. Početkom ove godine zabrana je, ipak, ukinuta.


IZVOR