Pocetna » Zanimljivosti


Sa diplomom inženjera radi za kasom




  Ocenite članak: 0
pregleda: 746
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-17


U Užicu od 6.000 ljudi koji čekaju radno mesto svaki peti ima zvanje akademskog građanina. Najbolja ilustracija jagme za poslom je kada doktorka medicine zakuca na vrata trgovca i zatraži radno mesto. Za kasom, među rafovima, u magacinu... Svejedno, samo da primi platu.


Kasirka Snežana Simović po zanimanju je inženjer zaštite životne sredine

- Nedavno sam raspisao konkurs za pet radnika a na oglas se javilo 200 ljudi. Od toga, polovina sa fakultetskom diplomom. Među njima i jedna mlađa nezaposlena lekarka, došla i kazala: „nemam izbora, čula sam da je plata redovna, treba mi posao“. Javilo se i nekoliko učiteljica, pravnika, ekonomista, raznih inženjera. Svih pet koje sam zaposlio su visokoškolci - priča Ljubinko Ilić, vlasnik marketa „Kvisko“.

Ranije, kaže, kada je oglašavao dva-tri radna mesta na konkurs se javljalo i po 700 interesenata. Više od trećine bili su fakultetski obrazovani.
- Imao sam i slučaj nezaposlenog profesora koji je molio da radi kao magacioner - dodaje Ilić.

Snežana Simović, jedna od petoro novih radnika u „Kvisku“, zaposlila se kao kasirka a po zanimanju je - inženjer zaštite životne sredine.
- Nije bilo posla u struci. Išla sam logikom daj šta daš, nešto se mora raditi, - veli Snežana.

Nezaposleni visokoškolci

Diplomirani ekonomisti 230
Ekonomisti 160
Prof. razredne nastave 107
Diplomirani pravnici 90
Menadžeri 50
Pravnici 40
Mašinski inženjeri 40
Doktori medicine 32
Dipl. inž. šumarstva 20
Doktori stomatologije 17

Takođe, za kasom je i Marina Cvetić, sa diplomom strukovnog menadžera na Visoko poslovnoj tehničkoj školi u Užicu.
- Bila sam sjajan student, u roku sam diplomirala... Tri godine sam čekala na posao i završila u trgovini - kaže ona.

Na području Užica, Arilja, Požege, Kosjerića, Čajetine, Bajine Bašte ima 13.413 nezaposlenih, 1.034 je sa visokom školom, 1.077 ima fakultetsku diplomu ali ne i posao, istu muku ima i osmoro magistara.

- „Prvi partizan“ skoro je raspisao konkurs za prijem 12 radnika sa sedmim stepenom i to je bilo poslednje veće zapošljavanje u Užicu. Za troje diplomiranih ekonomista konkurisao je višestruko veći broj, za dva građevinska inženjera javilo se nešto više od traženog, dok se za sedam inženjera mašinstva prijavilo takođe mnogo, od čega je više bilo onih iz radnog odnosa nego sa evidencije - priča Dragana Negovanović iz užičke filijale NSZ.


IZVOR