Pocetna » Zanimljivosti


Savez pčelara upozorava: U prodavnicama med sumnjivog kvaliteta




  Ocenite članak: 0
pregleda: 665
Dodao/la: Gale
datum: 2014-04-19


Savez pčelarskih organizacija Srbije pozvao je udruženja pčelara da se priključe akciji otkrivanja lošeg meda i da prijave dostave veterinarskoj inspekciji.

SPOS upozorava da se u trgovinama prodaju velike količine meda sumnjivog kvaliteta, koji nema ukus, aromu i svojstva pravog meda.

Pčelarima je dato uputstvo da prvo kupe teglu sumnjivog meda, sačuvaju račun i tek onda napišu prijavu. U slučaji da nemaju novca, SPOS će platiti tu teglu meda, o čemu se pčelari prethodno moraju dogovoriti sa tom organizacijom.

Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, kaže za “Blic“ da već mesecima u trgovinama i na pijacama naši pčelari uočavaju velike količine meda sumnjivog kvaliteta.

- Pažnju nam je privukla činjenica da neke vrste meda, ne samo što nemaju boju, ukus i miris svojstven pčelinjem medu, već imaju i cene koje su apsolutno nerealne. Ako je bagremov med u ovom trenutku u otkupu preko 420 dinara za kilogram, kako je moguće da se na tržištu nađe po ceni od recimo 299,90 dinara za kilogram, spakovan u teglu, sa troškovima pakovanja, maržom, porezima - kaže Živadinović.

Pčelari objašnjavaju da je, pre svega, sumnjiv med koji je neobično kristalno providan, ali upozoravaju da je bez analize teško biti siguran da to nije pravi med.

- Prema našim saznanjima, obično se radi o kukuruznom glukozno-fruktoznom sirupu. On se masovno koristi kao zaslađivač u industriji, i ne može se reći da ima direktno štetno dejstvo na čoveka, mada mnogi lekari sa zapada tvrde da takva vrsta zaslađivača nepovoljno utiče na varenje hrane. Međutim, takav „med“ ne nudi nikakve koristi čoveku, kao što to čini pravi med, koji pomaže razmnožavanje korisnih bakterija u crevima, i podiže nivo odbrambenih snaga organizma - objašnjava Živadinović.

Pčelari su sve češće suočeni sa ovom pojavom, koja ih obeshrabruje, i sve ređe nude med našem tržištu zbog nelojalne konkurencije koja obara cenu ispod proizvođačke pravog meda, te svoj med sve više nude za izvoz.


IZVOR