Pocetna » Ljubav i Sex


Saznajte kada ste najviše raspoložene za seks.
  Ocenite članak: 0
pregleda: 404
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-02-09


Želja za seksom kod žena varira u zavisnosti od toga u kojoj fazi menstrualnog cuklusa se nalazi. Upoznajte svoj biološki časovnik uz pomoć seksualnog kalendara dr Augusta Semprinija, poznatog italijanskog ginekologa.

Žene imaju najveću polnu želju tokom faze ovulacije. Međutim, u ovom periodu mogu lako da zatrudne, pa bi trebalo da povedu računa o kontracepciji, ukoliko ne planiraju potomstvo.

FOLIKULARNA FAZA
Traje od prvog pa, otprilike, do 12. dana ciklusa. U toku ove faze u početku se odbacuje čitav sadržaj uterusa, što traje od jednog do pet dana. Sumnjate da je to dobar trenutak za seks? Grešite! Na kraju ove faze, endorfin dostiže svoj maksimalni nivo, a porast estrogena dovodi do savršene lubrikacije (vlaženja) vagine. U ovoj fazi je najbolje voditi ljubav ujutru, jer je endorfin na vrhuncu između šest i deset.

FAZA OVULACIJE
Traje od 13. do 15. dana i žena je tada spremna za oplodnju. Jajašce se premešta u jednu od Falopijevih cevi, sluz na grliću materice postaje tečna, da bi spermatozoidi glatko stigli do jajašceta. Sad organizam poveća proizvodnju testosterona - „trik“ prirode koji uvećava seksualnu želju. To je najbolji mogući momenat za seks. Estrogen je na vrhuncu, a testosteron i progesteron čine ženu jako raspoloženom, čak euforičnom i agresivnom.

POSTOVULARNA FAZA
Traje od 17. do 30. dana ciklusa. Organizam sada proizvodi progesteron, hormon koji obnavlja i oblaže zidove materice i sprečava lučenje endorfina. Zbog toga žena može biti jako razdražljiva. A seks? Ovo bi mogao da bude dobar momenat za seks, ako se izuzme PMS. Na polovini ove faze neke žene mogu da osete pojačanu žudnju