Pocetna » Zanimljivosti


Selo Štrumpfova postalo velika turistička atrakcija




  Ocenite članak: 1
pregleda: 806
Dodao/la: Anna_Anna
datum: 2012-04-20


Jedno špansko selo je dramatično povećalo broj turista od kada je prošle godine ofarbano u plavo za potrebe snimanja filma o Štrumpfovima, piše list "Telegraf".

Malo andaluzijsko selo Huskar koje broji svega 200 stanovnika posetilo je blizu 125.000 ljudi nakon "plave" transformacije. "Broj posetilaca stalno raste", kazao je starešina sela, dodajući da "turisti nastavljaju da dolaze čak i po hladnom vremenu".

Stanovnici su glasali da zadrže fasade svojih kuća u "štrumpfovskoj" boji kada su uvideli turistički potencijal novog izgleda sela. Tražili su i specijalnu dozvolu od regionalne vlade i lokalnog biskupa, a u plavo su ofarbali i seosku crkvu.

Pre dolaska filmske ekipe, sve kuće u selu bile su bele u skladu sa tradicijom Andaluzije. Huskarov preobražaj počeo je kada je izabran za mesto snimanja "Štrumpfova" 3D sa Keti Peri u ulozi Štrumpfete, koji je u bioskopima prikazan prošlog leta.

Od tada je u selu krenuo da cveta, posebno za prodavnice suvenira i restorane. Tokom vikenda i praznika u selu se održava "Mercapitufo", tj. "štrumpfovska pijaca", na čijim se tezgama predmeti vezani za popularne junake belgijskog crtača stripova Pejoa, kao i razni kulinarski specijaliteti.

Prema pisanju lokalnog lista "Sur", Huskar poseti u proseku oko 2.000 turista svakog vikenda. Za stanovnike sela, plava boja predstavlja spas za lokalnu privredu. "Ona je donela sreću, biznis i radna mesta, i učinila naše selo popularnim", kazao je starešina Huskara.

POGLEDAJTE SELO STRUMPFOVA