Pocetna » Nauka


Šest brzih testova zdravlja: Otkrijte koje su vaše slabe tačke




  Ocenite članak: 1
pregleda: 963
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-04-15


Jednostavnim samopregledima možete brzo da utvrdite da li imate povišen holesterol, probleme s plućima, cirkulacijom, organima za varenje ili lošu krvnu sliku.

1. PATITE LI OD NEDOSTATKA GVOŽĐA

TEST: Okrenite dlan nagore i drugom rukom pritiskajte prste unazad. Dlan će vam pobledeti, ali tri glavne linije koje ga horizontalno presecaju treba da budu crvene. Blede linije ukazuju na anemiju.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Slabost, tahikardija i bledilo klasični su simptomi anemije i javljaju se kao posledica smanjenog nivoa hemoglobina u krvi. Reč je o proteinu koji vezuje kiseonik kako bi ga prosledio u tkiva. Postoje razni oblici anemije, a jedna od najčešćih posledica je nedostatak gvožđa.

SAVET: Za početak uradite nalaz krvi, a onda promenite ishranu. Jedite namirnice koje sadrže mnogo gvožđa, poput spanaća, ali nikad u kombinaciji sa sirom, koji smanjuje apsorpciju ovog minerala u organizmu.



2. KOJE VAM NAMIRNICE NE PRIJAJU

TEST: Nakon jela osećate nadutost ili vam se na licu i vratu pojavljuju crvene mrlje? Možda ne podnosite neku namirnicu. Otkrijte šta vam smeta. Prvo na vratu izmerite broj otkucaja srca u minuti, a zatim pojedite porciju sporne hrane i nakon nekoliko minuta ponovno izmerite puls. Zdrave žene imaju oko 70 otkucaja u minutu.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Ako se puls ubrza za više od 10 otkucaja u minuti u odnosu na prvo merenje, to može da bude znak da vam namirnica koju ste pojeli ne prija. U slučaju intolerancije na neku hranu organizam aktivira obrambeni sistemi i ubrzava rad srca.

SAVET: Uradite Alcat test, kojim se određuje nivo IgG antitela u krvi, nastalih kao posledica netolerancije na različite namirnice.



3. KAKVA VAM JE PROBAVA

TEST: U čaši vode razmutite kašičicu sode bikarbone i popijte. Trebalo bi da osetite mučninu, a ako je niste osetili, moguće je da imate probavnih problema.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Soda bikarbona u kontaktu sa želudačnom kiselinom proizvodi gasove koji izazivaju mučninu. Izostanak reakcije ukazuje na nizak nivo kiseline u želucu, koji ne sme da se zanemaruje. Najčešće se radi o posledicama promena na sluzokoži želuca i poremećaju u radu žlezda koje stvaraju hlorovodoničnu kiselinu tokom probave. Sve su to tipični simptomi gastritisa, te bi trebalo da se obratite lekaru i obavite odgovarajuće preglede.

SAVET: Ako je rezultat testa pozitivan, izbegavajte masne umake i pikantnu hranu koja se teško vari. Obavezno uradite analizu krvi.



4. DRŽITE LI HOLESTEROL POD KONTROLOM

TEST: U ogledalu pažljivo posmatrajte područje oko očiju i pokušajte da uočite bele grumenčiće oko kapaka, naslage masnoće koje ukazuju na povišen nivo holesterola u krvi.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Ovakve naslage stvaraju se kad je ukupan holesterol viši od 6 mmol/L. Opasan je jer se taloži na zidovima krvih sudova i povećava opasnost od razvoja srčanih oboljenja.

SAVET: Uradite analizu krvi. Ukoliko vam holesterol prelazi 5,2 mmol/L, pređite na dijetetsku ishranu s malim procentom masnoća. Lekar će vam, ukoliko je potrebno, prepisati terapiju za snižavanje nivoa holesterola.



5. DIŠETE LI PUNIM PLUĆIMA

TEST: Zapalite sveću i postavite je na oko 30 centimetara od lica, duboko udahnite i izduvajte prema njoj sav vazduh iz pluća. Ako ne uspete da je ugasite iz prvog puta, znači da vam je kapacitet pluća smanjen.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Noćni napadi kašlja, gubljenje daha tokom trčanja i penjanja uz stepenište mogu da ukažu na respiratornu insuficijenciju, odnosno poremećaj plućne funkcije. Uzrok treba tražiti u lošoj kondiciji, astmi, bronhitisu ili pušenju.

SAVET: Obratite se lekaru koji će vam uraditi spirometriju i izmeriti kapacitet pluća. Ako ste pušač, oslobodite se poroka. Okrenite se fizičkim aktivnostima. Krenite od svakodnevnih polučasovnih šetnji, a posle nekog vremena možete i ozbiljnije da vežbate.



6. KAKVA VAM JE CIRKULACIJA

TEST: Uštinite se kažiprstom i palcem na tri ili četiri različita mesta na bedrima. Promena boje od nekoliko sekundi ukazuje na početnu fazu zadržavanja tečnosti u tkivima.

OBJAŠNJENJE STRUČNJAKA: Nakupljanje vode u tkivima simptom je slabe cirkulacije, a zadržavanje tečnosti otvara vrata nastanku celulita. Ovaj problem često je posledica hormonalnih poremećaja jer estrogen podstiče tkivo da zadržava tečnost.

SAVET: Ukoliko uzimate pilule za kontracepciju, od ginekologa tražite da vam preporuči drugi vid zaštite od trudnoće.