Pocetna » Zdravlje


Šitake japanski lek skoro za sve.




  Ocenite članak: 0
pregleda: 943
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-02-12


U Japanu su šitake prihvaćene u zvaničnoj medicini jer su izuzetno lekovite. Japanci ih zovu eliksirom života, a sam naziv pečurke potiče od japanskih reči „shii“, što znači hrast, i „take“, što znači pečurka.

Šitake pečurka sadrži polisaharide, proteine, masti i belančevine, a bogata je i vitaminima A, B1, B2, B6 i C. Lekovitost ove gljive potiče pre svega od lentinana, visokoprečišćenog polisaharida, za koji je dokazano da pomaže kod tumora debelog creva, jetre i pluća.

Prema rečima Zorana Vasovića, agronoma iz Gornjeg Milanovca koji se bavi proizvodnjom šitake pečuraka, najbolje je da se ove pečurke jedu sveže. Međutim, pošto imaju jak ukus koji se zadržava u ustima ceo dan, ako ne možete sveže da ih jedete, uzimajte onda osušene. Kilogram svežih šitake pečuraka košta oko 1.000 dinara, a možete da ih kupite u većim marketima ili na pijaci. Ako primetite crveni osip na koži nakon što ih probate, to je prvi znak da ste alergični i da ne smete da ih jedete.

Za niži holesterol i trigliceride
Skoro polovina odraslih građana ima problema s povišenim holesterolom i trigliceridima, a prema rečima Zorana Vasovića, ovaj problem uspešno leče šitake. Svakodnevno 30 dana uzimajte do 50 grama svežih šitake pečuraka, a nakon toga jednom ili dvaput nedeljno sušene šitake, ali najviše pet grama dnevno.
Takođe, možete da kuvate i čaj tako što ćete potopiti jednu pečurku sat vremena, a nakon toga isecite je na četvrtine. Potom dodajte dve šolje vode i prstohvat morske soli i stavite na šporet da se kuva sve dok ne ostane otprilike jedna šolja čaja. Ujutru i uveče popijte po pola šolje čaja.

Carski eliksir za brži metabolizam
Za brži metabolizam napravite napitak tako što ćete u litar prirodnog soka od jabuka dodati jedan decilitar propasirane sveže šitake. Sastojke dobro izmešajte i dodajte malo meda ili zaslađivača, a eliksir morate popiti istog dana kada ste ga pripremili.

Jedu se sveže i sušene
Osim toga, ova pečurka pomaže i kod drugih bolesti:
• snižava krvni pritisak i smanjuje procenat lipida i šećera u krvi
• svakodnevnim konzumiranjem ove pečurke za samo sedam dana možete smanjiti nivo holesterola u organizmu za 15 odsto
• jača imunitet i sprečava anemiju
• ubrzava oporavak posle operacije
• smanjuje stres.