Pocetna » Sport


Siti i Liverpul se jedino pitaju, Čelsi remijem sa Noričem ispao iz trke za titulom




  Ocenite članak: 0
pregleda: 659
Dodao/la: BMW
datum: 2014-05-05


Žoze Murinjo ne samo da je ostao bez finala Lige šampiona, nego je po svoj prilici ostao i bez titule Premijer lige: u 37. kolu Čelsi je odigrao 0:0 sa Noričom, pa sada samo pravo čudo može "plavcima" da donese trofej. Čudo poput scenarija da Siti i Liverpul u svoja dva naredna meča osvoje maksimalno po bod, što bi Čelsiju omogućilo da ih svojim trijumfom u završnom meču prestigne.

Da se stvari uopšte neće odvijati kako su "plavci" priželjkivali, pokazali su uvodni minuti utakmice na Stamford bridžu: u 11. do prve prilike, pomalo iznenađujuće, došao je Norič, i to kada je Oleson izašao pred golmana Švarcera, a na njega su startovali Džon Teri i Ešli Kol, međutim, sudija nije pokazao na belu tačku.

Čelsi je uzvratio u 23. minutu kada je nakon kornera koji je izveo Širle, Teri odlično zahvatio loptu glavom u srcu šesnaesterca, ali se na pravom mestu našao golman Radi i sjajnom intervencijom sprečio domaćina da povede.

Nastavilo se sa naizmeničnim napadima, a nedugo zatim najbolju priliku do tada je propustio Nemac Andre Širle kada je posle odličnog utrčavanja "iz prve" pogodio stativu gola gostiju.

Norič je uspeo da odoli tom pritisku, a Murinjo je bio primoran da smisli drugačiju taktiku kako bi se ostalo u trci za titulu. Šta god da je pokušavao - na kraju nije urodilo plodom.

Na početku drugog poluvremena strateg "plavaca" je napravio duplu izmenu, umesto Mohameda Salaha ušao je Eden Azar, dok je Lamparda na mestu veznog igrača zamenio David Luiz. Odmah se videlo da je Čelsi krenuo u ofanzivu i već posle prvog kontakta sa loptom brazilski internacionalac je na asistenciju Branislava Ivanovića sjajnim udarcem sa ivice kaznenog prostora pogodio prečku.

Od tog momenta, Norič je postavio "bunker" i retko uspevao da prebaci loptu na polovinu domaćina.

U 57. minutu Azar je pao u kaznenom prostoru ali nije bilo penala jer su prethodno dva igrača Čelsija bila u ofsajd poziciji, a Ivanović je zbog prigovora dobio žuti karton. Kasnijom analizom je utvrđeno da je Belgijanac pao sam, bez kontakta.

Posed lopte je bio ubedljivo na strani Čelsija (83:17), koji i pored dosta ofanzivnije igre u drugom poluvremenu nije uspeo da nađe lek za jaku odbranu gostiju. Prodori su se uglavnom koncentrisali na Azara po levoj i Ivanovića po desnoj strani, no bez upotrebljivih centaršuteva za napadače.

A onda, prvi napad u drugom poluvremenu i stopostotna prilika za Norič: Snodgras je ušao u gol šansu i šutirao ali ga je izblokirao Gari Kejhil i lopta je završila pored leve stative Marka Švarcera.

U 72. minutu Murinjo je reagovao uvođenjem još jednog špica, zamenivši Matića Toresom u nadi da će Čelsi slomiti otpor "davljenika". Ali, ni to nije pomoglo jer se Tores do kraja meča uopšte nije našao u nekoj izglednoj situaciji za promenu rezultata.

Sjanu priliku za vođstvo propustio je Azar u 79. minutu šutem sa 12 metara, kada je Radi još jednom pokazao sjajne sposobnosti i odbranio udarac Belgijanca.

Do kraja utakmice nije bilo većih prilika, pa je tako "fenjeraš" odoleo ofanzivnoj taktici Čelsija i sveo borbu za titulu na samo dva kluba, Liverpul i Mančester siti, a sebi dao šansu za opstanak u ligi.

Čelsi je tako ostao treći, sada sa 79 bodova iz 37 mečeva, a prvo mesto dele Mančester siti i Liverpul sa 80 bodova i po utakmicom manje.

Arsenalova publika ne ceni baš nešto previše Olivijea Žirua, ali je francuski napadač postigao jedini pogodak u trijumfu nad Vest Bromvičem od 1:0.

Igrao se 14. minut kada je Arsenalov špic najbolje reagovao na korner i glavom uspeo da pošalje loptu u mrežu rivala.

Bio je to peti Žiruov pogodak na taj način u ovoj sezoni, a 27. otkako je stigao u Arsenal, za koji je 59 puta nastupio u startnoj postavi.

Tobdžije, koje su imale veći posed lopte (60:40), ali se namerile na rivala koji je gotovo podjednako pretio (15:11 u šutevima, a u okvir gola samo 4:1), trijumfom su proslavile činjenicu da su, zbog poraza petoplasiranog Evertona od Mančester sitija u subotu (2:3) obezbedili odlazak u evro-elitu.

Arsenal je trenutno četvrti, što je pozicija sa koje se ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok je Čelsi treći sa dva boda više i utakmicom manje od Vengerove ekipe.


IZVOR