Pocetna » Nauka


Skeleti iz El Salvadora otkrivaju tajne o životu ranih Indijanaca
  Ocenite članak: 0
pregleda: 310
Dodao/la: Gale
datum: 2014-07-06

Slike iz Skeleti iz El Salvadora otkrivaju tajne o životu ranih Indijanaca


Arheolozi iz Japana i Salvadora saopštili su da su pronašli tri skeleta u El Salvadoru stara više od 1.600 godina koji bi mogli da pruže nove podatke o ranim ljudskim naseobinama u oblasti.

Tri gotovo savršeno očuvana ljudska skeleta sačuvana su u vulkanskom pepelu na pacifičkoj obali zemlje, na nalazištu "Nueva Esperanca" oko 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada.Oblast je zatrpana posle velikih vulkanskih erupcija u 5. i 6. veku koje su pomogle da se sačuvaju dokazi o postojanju naseobina pre dolaska Španaca.

Veruje se da se tadašnje stanovništvo bavilo proizvodnjom soli i ribolovom. Novo otkriće "otvara nova vrata za arheološke istrage u Salvadoru koje su do sada bile fokusirane na ceremonijalne centre", rekao je AFP-u direktor projekta Akira Ičikava.

On očekuje da će njegov tim pronaći još predmeta na nalazištu. Ispod dva metra vulkanskog pepela nalazi se "arheološko bogatstvo dokaza o svakodnevnom životu ovih drevnih priobalnih stanovnika", rekao je on.

Skeleti pripadaju dvema odraslim osobama, starim između 25 i 35 godina i detetu starom između sedam i devet godina. Oni su sahranjeni sa prekrštenim nogama i ogrlicama od perli, uz darove bogovima u vidu keramičkih činija i posuda sa mrkim i crvenim šarama.Skeleti su prebačeni u Narodni antropološki muzej u San Salvadoru gde će hemijskom analizom biti utvrđen njihov pol, tačna starost kao kako su živeli, čime su se hranili, da li su bolovali od neke bolesti.


IZVOR