Pocetna » Zdravlje


Slatko bez šećera




  Ocenite članak: 0
pregleda: 858
Dodao/la: _Sweeper_
datum: 2011-11-07




Određene namirnice, naime, imaju podjednako visoku koncentraciju šećera i sa lakoćom mogu da zamene saharozu. To su pre svega sušeno voće i prirodni sirupi, i, naravno, med.
Melasa je nusproizvod u proizvodnji šećera koji sadrži oko 50 odsto saharoze, guste, tečne konzistencije (kao med) i tamne boje, što je posledica bogatstva mineralima. Jutarnji obrok od integralnih žitarica koje su prelivene melasom su odličan način da se započne dan. Umesto žitarica možete uzeti vafle koje se jednostavno i brzo peku u posebnim električnim kalupima. Melasa se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane.
Sušeno voće (šljive, kajsije, smokve) možete nabaviti na svakom koraku. Tako osušeni plodovi voća imaju visoku koncentraciju šećera pa zaista mogu zasladiti sve čemu se dodaju (voćni hleb i pecivo, kompoti, razni slatkiši). Generalno se može reći da kod nas nije dovoljno razvijena navika da se konzumira suvo voće. Ovo je, međutim, šteta jer, uz šećer, sušeno voće sadrži i brojne zaštitne faktore (vitamine, flavonoide, vlaknastu strukturu). Tako su recimo, suve šljive (38 odsto šećera) među voćem na samom vrhu po količini antioksidanasa tipa flavonoida. Sušene smokve sadrže više ukupnog šećera (48 odsto) i zbog toga su pogodno sredstvo za zaslađivanje ili jednostavno služe kao energetski izvor. Sušena smokva je izdašnija i u ostalim hranjivim materijama, tako 100 grama sadrži 162 miligrama kalcijuma, dva miligrama gvožđa, bakar, mangan i druge retke minerale. Nije bez razloga tvrdnja da na suvim smokvama, hlebu, maslinama i crnom vinu može da se živi. Sušene kajsije su „kraljice“ među suvim voćem po visokom sadržaju nijacina, kalijuma (1200 mg) kao i zaštitnih faktora, a pre svega betakarotena (provitamina A) to jest 3.600 i.j. na 100 grama. Ne treba pominjati koliko je ovaj vitamin važan za rast i razvoj dece.

Med je mešavina najmanje 180 različitih supstanci, brojnih organskih kiselina (jabučna, limunska, mlečna, pa čak i mravlja kiselina), različitih vitamina, minerala, enzima, voska, polenovih zrnaca, eteričnih ulja. U medu se nalazi 82 odsto šećera. Iako meda ima gotovo u svakoj kući, ipak se ne koristi dovoljno kao zaslađivač.