Pocetna » Zanimljivosti


Sledeći broj "Charlie Hebdo" 14. januara: "Glupost neće pobediti", poručuju iz redakcije




  Ocenite članak: 0
pregleda: 766
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2015-01-10


Naredni broj satiričnog časopisa "Charlie Hebdo" u čijoj se redakciji pre nekoliko dana odigrao užasni masakr, izaći će po unapred ustanovjenom rasporedu, i to 14. januara.


Iako će broj imati samo osam umesto uobičajenih 16 strana, biće objavljen u tiražu od milion primeraka (obično se štampao u 600.000 primeraka).

Uprkos tragediji, redakcija časopisa jednoglasno je odlučila da će nastaviti sa radom, a kolumnista Patrick Pelloux izjavio je: "Veoma je teško. Svi patimo, od tuge, od straha, ali svejedno ćemo nastaviti sa radom jer glupost neće pobediti". U intervjuu za televizujsku stanicu iTele TV, Pelloux je, takođe, rekao da im je jedna od glavnih motivacija za nastavak to što žele da dokažu da njegove kolege nisu umrle uzalud.

Teroristički napad na redakciju časopisa "Charlie Hebdo" održan 7. januara odneo je 12 života. Među žrtvama su bili glavni i odgovorni urednik časopisa Charb, čuveni francuski ilustratori koji su za njega radili, saradnici redakcije, nastojnik zgrade, kao i dva policajca.

Motiv za napad i dalje nije tačno utvrđen, ali se smatra da je do njega došlo zbog satiričnih ilustracija poput karikature proroka Muhameda i drugih predstavnika islamske zajednice. Zbog brojnih ranijih pretnji, urednik Stephane Charbonnier poslednje je dve godine bio pod stalnom policijskom zaštitom.

Stephane Charbonnier, poznatiji kao Charb, zavoleo je crtanje još kada je imao 11 godina. Njegov najveći uzor bio je umetnik Cabu sa kojim je imao čast da radi sve do smrti. Pre nego što je postao urednik časopisa Charlie Hebdo radio je za pregršt francuskih publikacija, a 2013. godine je izdao strip "The Life of Mohammad" koji je izazvao brojne kontroverze, a od tog momenta se našao na crnoj listi Al Kaide. Jenom prilikom je izjavio: "Ne bojim se pretnji. Nemam decu. Nemam ni ženu, ni kola, ni kredite. Možda će zvučati pretenciozno, ali radije bih umro stojeći, nego živeo na kolenima".

Jean Cabut, poznatiji samo kao Cabu, bio je jedan od najcenjenijih i sa 77 godina i dalje jedan od najaktivnijih članova redakcije. Počeo je da crta kao tinejdžer, a tokom šezdesetih radio je u redakciji još jednog kontroverznog časopisa zvanog "Hara-Kiri". Od svoje tridesete istovremeno radi na mestu ilustratora i reportera. Izjašnjavao se kao pacifista, demokrata i liberal.

Bernard Verlhac se potpisivao pod pseudonimom Tignous i pre nego što je počeo da radi za satirične publikacije, stvorio je svoje ime u svetu stripa. Osim toga, zajedno sa Charbom, radio je kao dizajner za stanicu Télérama. Imao je 58 godina.

Georges Wolinski, jedan od veterana francuskog stripa, prošle je godine napunio 80 godina, a više od 50 proveo je crtajući za različite publikacije. Zajedno sa Cabuom je tokom šezdesetih radio za kontroverzni časopis "Hara-Kiri".

Philippe Honoré takođe je sa kolegama uz koje je umro radio za veliki broj satiričnih časopisa i stripskih publikacija među kojima treba istaći "The Big Bertha", "Hara-Kiri" i "Charlie Hebdo", Imao je 73 godine.


IZVOR