Pocetna » Zanimljivosti


Slučaj koji je podelio SAD: Optužena da je pre 18 godina organizovala ubistvo silovatelja




  Ocenite članak: 0
pregleda: 771
Dodao/la: Gale
datum: 2013-11-25

Slike iz Slučaj koji je podelio SAD: Optužena da je pre 18 godina organizovala ubistvo silovatelja


Profesorka psihologije Norma Patriša Esparza (39), koja je uhapšena prošle nedelje u okrugu Orindž (Kalifornija) pod sumnjom da je pre 18 godina učestvovala u surovom ubistvu čoveka koji ju navodno silovao dok je bila studentkinja, optužena je za ubistvo pod posebnim okolnostima.

Tužilaštvo tvrdi da je Esparza, koja predaje na Univerzitetu „Vebster“ u Ženevi, organizovala otmicu, prebijanje i ubistvo Gonzala Ramireza, koji je ubijen satarom 1995. godine.

Esparza, udata i majka četvorogodišnje devojčice, u četvrtak je odvedena sa ročišta sa lisicama nakon što je odbila nagodbu koja bi omogućila da bude optužena za manje teško krivično delo, tj. ubistvo bez predumišljaja.


Norma Patriša Esparza sa svojim drugim suprugom

- Traže da priznam krivicu za nešto za šta i sami znaju da nisam odgovorna - izjavila je Esparza, koja je optužena sa još tri osobe koje su navodno počinile ubistvo.

Godine 1995, dok je bila na drugoj godini studija, navodno je upoznala Ramireza (24) u noćnom klubu „El Kortes“ u Santa Ani južno od Los Anđelesa, koji joj je sledećeg dana ponudio da je kolima vrati u Pomonu. Kada su ušli u njenu sobu u univerzitetskom kampu, silovao ju je.

Esparza, međutim, nije otišla u policiju.

Izjadala se samo dečku Đaniju Antoniju Vanu, koji se razbesneo. Nekoliko nedelja nakon silovanja, Van i još troje drugova našli su Ramireza u jednom baru, pratili ga, udarili u njegov auto i oteli ga. Prebili su ga, isekli satarom i bacili pored puta.

Nekoliko dana kasnije Esparza se udala za Vana. Kaže da je živela u strahu od njega i ostalih ostalih članova grupe koji su verovali da će je brak sprečiti da svedoči protiv muža. Razvela se 2004.

Odbila nagodbu

Esparza je nakon hapšenja prošle godine oslobođena uz kauciju od 300.000 dolara, ali pošto je odbila nagodbu, tužilaštvo je zaključilo da postoji opasnost od bekstva i završila je iza rešetaka. Njeno zatvaranje je izazvalo žestoke reakcije grupa za lobiranje, koje tvrde da je ona žrtva: silovatelja, bivšeg dečka i oca koji ju je zlostavljao.


IZVOR