Pocetna » Zdravlje


Spremite se za zimovanje: Saveti za bezbedan boravak na snegu.
  Ocenite članak: 0
pregleda: 333
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-01-05


Samo polako - to je najpametniji savet koji stručnjaci nude ovih dana srećnicima koji odlaze na zimovanje, bez obzira hoće li se na planini skijati, sankati ili samo šetati po čistom vazduhu.

Da li visina svima prija, pitanje je koje ovih dana mnogo ljudi postavlja lekarima?
- Naravno, ali samo donekle, pošto boravak na razređenom vazduhu predstavlja stres za organizam. Ako ste sportski tip, vrlo brzo se aktiviraju odgovarajući fiziološki mehanizmi da bi se nadoknadio manjak kiseonika. S druge strane, ako većinu vremena provodite u sedećem ili ležećem položaju ili imate probleme sa disajnim organima (astma, hronična kijavica...), bolje je da postepeno privikavate organizam na visinu iznad 1.500 metara - kaže dr Simoneta Ravizo za italijanski nedeljnik 'Espreso'.

Kako da izbegnete premor?
Najbolje da se mesec dana uoči odlaska na zimovanje bavite nekim sportom koji jača kardiovaskularni sistem, savetuje dr Ravizo. Dovoljno je dva puta nedeljno po trideset minuta. Tako ćete izbeći premor i nećete se obeshrabriti. Ritam disanja i srčanih otkucaja se ubrzava, isto kao i krvotok. Osim toga, ako se pripremnom fizičkom aktivnošću bavite na otvorenom, organizam će se lakše prilagoditi na niske temperature na velikoj visini.
- Ali ako niste pripremljeni, prva dva dana nemojte da preterujete sa fizičkim naporom da biste se aklimatizovali - dodaje ona. - Počnite sa dugim šetnjama po snegu kako biste razmrdali mišiće nogu: visoko podižite kolena pri svakom koraku. Ako skijate, obavezno uradite vežbe za zagrevanje i istezanje mišića: sedite na cipele i ustanite više puta sa zategnutim stomačnim mišićima. To je odlična vežba i za kardiovaskularni sistem. Ako niste baš početnik, ali niste ni naročito vešti na skijama, uzmite nekoliko časova da biste se postepeno vratili u formu i obnovili skijaško umeće.

Rizični dani
Istraživanja pokazuju da se nezgode na skijaškim stazama najčešće dešavaju trećeg ili četvrtog dana boravka na planini i to u poslepodnevnim satima i po lepom vremenu. Pošto su tokom prva dva dana povratili samopouzdanje i upoznali staze, skijaši su skloni da precene svoje fizičke mogućnosti. Ako često padate, izbegavajte opasna mesta, osnovni je savet instruktora.
- Na velikoj nadmorskoj visini treba unositi više tečnosti nego obično - savetuje dr Simoneta Ravizo. Na planini gubite više tečnosti nego inače zato što je vazduh suv. Zato često pijte vodu, čak i ako niste žedni.
Još jedan njen savet jeste da dan završite toplom kupkom.
- Ali imajte na umu da su vežbe istezanja pre izlaska na sneg mnogo efikasnije sredstvo protiv umora - podseća ona osobe sklone tome da izađu na sneg i posle neprospavane noći.