Pocetna » Nauka


Srbi napravili hljeb od tikve




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1051
Dodao/la: LaMistress
datum: 2013-01-24


Brašno je zelene boje, sadrži proteine kao i meso

Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije prvi u svijetu uspeli su da naprave jedinstveno brašno od tikve. Zelene je boje i ima nutritivne karakteristike mesa.

Zelene je boje, ima nutritivne karakteristike mesa, koristi se kao dodatak zahleb i peciva, a nastalo je – od tikve. Stručnjaci novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije prvi u svetu uspeli su da naprave brašno od tikve, odnosno, od ostatka tikvinog semena koji se dobija posle ceđenja ulja.

-Praktično, pogača od isceđenog semena tikve sadrži mnogo toga, što savremenom čoveku nedostaje u ishrani. Upravo zbog toga, odlučili smo da pokušamo da je “upakujemo” u proizvod koji se svakodnevno koristi. Opredelili smo se da napravimo specifično brašno, koje će se dodavati hlebnom brašnu. Eksperimentima smo došli do toga da je najbolje da se, u “redovno” brašno, doda 20 odsto našeg brašna, i da tada kriška hleba dobija karakteristike ukusnog sendviča, sa šunkom, puterom, pa i salatom, objašnjava Jasna Mastilović, naučni savetnik Instituta.

Ovaj posao uspešno je završen, a kasnije istraživanje pokazalo je da su Novosađani jedini u svetu, koji su došli na takvu ideju.


0   Spam
Tufna   (2013-02-26 12:42 PM) [Sadrzaj]
Ja bi ovo probala!

0   Spam
warchief   (2013-04-08 12:14 PM) [Sadrzaj]
sve treba da se proba, pa sta nas ne ubije, to nas ojaca