Pocetna » Zanimljivosti


Srbi piju od muke




  Ocenite članak: 0
pregleda: 781
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-04-21


Prosečan zavisnik od alkohola u našoj zemlji ima 45 godina i pije da bi rešio probleme, rečeno je na okruglom stolu u okviru 14. nacionalnog kongresa Udruženja psihijatara Srbije.

Austrijski stručnjak Oto Mihael Leš je srpskim kolegama predstavio svoju knjigu "Alkohol i duvan: Medicinski i psihološki aspekti upotrebe, zloupotrebe i adikcije", kao i LAT softver za identifikaciju različitih tipova alkoholizma.

Softver je, prema njegovim rečima, stvoren pre svega u cilju unapređenja kliničke prakse u lečenju bolesti zavisnosti i omogućava lekaru da identifikuje problem i pronađe adekvatnu terapiju za pacijenta. Prošlogodišnji pilot projekat sa korišćenjem ovog softvera pokazao je da prosečan zavisnik od alkohola u Srbiji ima 45 godina i da pije da bi rešio probleme, kao i da je broj muškaraca i žena koji se suočavaju sa alkoholizmom izjednačen.

Povodom predstavljanja knjige "Alkohol i duvan: Medicinski i psihološki aspekti upotrebe, zloupotrebe i adikcije" na okruglom stolu govorila je i predsednica Udruženja psihijatara Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja je urednica srpskog izdanja knjige.

Ona je istakla da je u ovoj knjizi isprepleteno dugogodišnje praktično iskustvo autora sa značajnim naučnim otkrićima, uz obilje informacija o svakom koraku u razvoju bolesti i lečenju.

U Evropi je loše zdravstveno stanje u četrdeset odsto slučajeva uzrokovano upotrebom alkohola i duvana, istakao je on. Simonović je dodao i da je Republička stručna komisija za borbu protiv alkoholizma, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, osmislila novu Nacionalnu strategiju i akcioni plan protiv zloupotrebe alkoholnih pića.