Pocetna » Zanimljivosti


Srbija dobila novu Vladu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 718
Dodao/la: Gale
datum: 2014-04-28

Slike iz Srbija dobila novu Vladu Slike iz Srbija dobila novu Vladu


Narodna Skupština je izabrala novu Vladu Srbije na čijem čelu je Aleksandar Vučić. Za Vladu je glasalo 198 narodnih poslanika. Ispred Skupštine veliki broj građana pozdravio premijera i članove nove Vlade.

Nova vlada Srbije ima 16 ministarstava i dva ministra bez portfelja. Prethodno je Aleksandar Vučić u ekspozeu predstavio program Vlade, a potom su poslanici raspravljali o tom programu.

Tekst zakletve koju su položili premijer i ministri
"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".
Premijer i članovi njegovog kabineta položili su zakletvu pred poslanicima u Narodnoj Skupštini. Polaganju zakletve prisustvovao je i predsednik Republike Tomislav Nikolić. U Domu Narodne Skupštine intonirana je i državna himna.



U trenutku glasanja u Skuštini je bilo prisutno 228 narodnih poslanika. Za izbor Vlade glasalo je 198, protiv 23, šest poslanika bilo je uzdržano a jedan nije glasao.

Vučić je posle sednice Skupštine na kojoj je izabrana nova Vlada građanima okupljenim ispred zgrade Narodne skupštine zahvalio na podršci i "zato što veruju u Srbiju".

"Obećavam da ćemo pošteno i odgovorno da vodimo zemlju da bismo mogli da slavimo bolju i uspešniju Srbiju", rekao je Vučić.

Rekao je građanima da neće da ih obmanjuje i da im kaže da će biti lako, ali je istakao da će za koju godinu biti zadovoljni.

"Srbija je propustila mnogo prilika jer su se političari samoudvarali svom narodu. Ja neću da vam govorim ono što vam je drago i lepo da čujete. I kada se budete ljutili, ja vas molim samo jednu stvar. Znajte da nikada ništa nećemo da ukrademo, i to što radimo, radimo jer mislimo da je najbolje za naš narod", rekao je Vučić.

Istakao je da je Srbija mnogo jača posle izbora i da Srbija danas može da ima svoj stav povodom važnih međunarodnih pitanja.

Istakao je da je Srbija mala zemlja ponosnog naroda koja će umeti da štiti svoje interese.

"Ono što radimo nije usmereno na sledeće izbore. Siguran sam da će sledeće generacije biti zadovoljne onim što ćemo da uradimo", istakao je premijer.

Ponovio je da neće biti smanjenja penzija jer penzioneri izdržavaju decu i unuke i poručio da će o svemu moći lakše da se razgovara kada se napravi bolja situacija u zemlji.

Najavio je da će se situacija popraviti teškim merama. Radnicima "kojima su uništili preduzeća" poručio je da će se Vlada boriti za sve ali da nije svemoguća i zamolio ih je za razumevanje.

"Nećemo da kukamo i nećemo da se žalimo. Idemo napred za normalnu i pristojnu Srbiju. Molim vas da promenimo ono što je kod nas bilo loše. Imamo čemu da se nadamo, normalnoj i pristojnoj Srbiji, to je ono za šta se zalažemo.", naglasio je Vučić.

Premijer je istakao da će zemljom da upravlja narod preko svojih predstavnika. Rekao je da je pred Vladom i ministrima težak posao. Još jednom je zahvalio građanima na podršci.

"Sve od vas zavisi vi ste doneli novu nadu i veru u Srbiju", naveo je Vučić.

Prva sednica nove Vlade Srbije biće održana sutra u 10 časova, saopšteno je iz Vlade.



Članovi Vučićevog kabineta

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova je Ivica Dačić, a vlada ima još tri potpredsednika.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture je Zorana Mihajlović.

Funkciju potpredsednika Vlade obavljaće i ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić. Četvrto potpredsedsedničko mesto u Vladi zauzela je i nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Novi-stari ministar finansija je Lazar Krstić, a ministar privrede je Dušan Vujović.

Kadrovi Socijalističke partije Srbije u novoj Vladi su ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Funkciju ministra pravde obavljaće Nikola Selaković, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće Srđan Verbić, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dok ministar kulture i informisanja ostaje Ivan Tasovac.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna piatanja je Aleksandar Vulin, a ministar odbrane Bratislav Gašić.

Na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova je Nebojša Stefanović, a ministar omladine i sporta ostaje Vanja Udovičić.

Ministri bez portfelja biće Velimir Ilić i Jadranka Joksimović.


IZVOR