Pocetna » Zdravlje


Šta najviše uništava zube?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1030
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-02-05


Oštećujući gleđ ili prouzrokujući bolesti desni, na zube štetno deluju crno vino, kafa, čaj i, svakako, cigarete. Toga ste verovatno i svesni, ali neke štetne navike prođu neopaženo. Ovo su neke od najrasprostranjenijih.

1. GRICKANJE LEDA - prirodan je i bez šećera, ali led može prouzrokovati čak i pucanje zubne gleđi, te iritirati meko tkivo unutar zuba što izazvata bol

2. PIRSING JEZIKA - ovo je trend, ali postoji sasvim dobar razlog zašto na jeziku ili u ustima ne bi trebalo da imate metalne ukrase – oštećuju zube. Iritiraju i desni, koji mogu da se upale, pa tako i dovedu do gubitka zuba. Osim toga, usta su povoljno mesto za razvoj bakterija, a pirsing povišava rizik od infekcije.

3. GUMENE I DRUGE BOMBONE - gumeni i drugi slatkiši kupljeni u prodavnicama su sumnjivi, ali oni kupljeni u apoteci su bezopasni za zube? Neće biti. Svi slatkiši su puni šećera – kad ih pojedete, obavezno operite zube. Bakterijski biofilm na zubima pretvara zaostali šećer u kiselinu koja oštećuje zubnu gleđ. Ako već ne možete bez slatkiša, jedite ih uz veći obrok, kad se izlučuje više pljuvačke.

4. SLATKI NAPICI – gazirani i negazirani - limenka gaziranog pića sadrži i do 11 kašika šećera, a tu su i kiseline koje štete gleđi. Dijetalne verzije možda nemaju toliko šećera, ali je zato količina kiseline u obliku veštačkih zaslađivača obično veća. I voćni sokovi su opasni, jer uz vitamine i antioksidanse sadrže i šećerne aditive. Kupujte prirodne sokove ili ih razredite vodom.

5. ČIPS - bakterije u ustima razgrađuju i skrob iz čipsa. Kiselina stoga može da ugrozi gleđ dugih 20 minuta, a i duže, ukoliko komadi hrane zapnu za zube. Koristite zubni konac.

6. OTVARATE STVARI ZUBIMA - neobično, ali mnogi ljudi razna pakovanja, pa čak i flaše otvaraju zubima. Ne koristite zube kao alat – ne možete ih tako lako kupiti, kao nove makaze ili otvarač za flaše.

7. GRICKANJE OLOVKE - kao i grickanje leda i ova navika može prouzrokovati oštećenje zuba. Ako već imate potrebu za žvakanjem, onda to radite sa žvakama.