Pocetna » Ljubav i Sex


Šta radite posle seksa?




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1355
Dodao/la: Impi
datum: 2013-04-26


Da li vaš partner odmah zaspi, trči u kuhinju ili kupatilo, ućuti se? Pročitajte šta znači njegovo ponašanje posle seksa.
Neki vole da se maze, neki su gladni, neki umorni, pa bi da dremnu...
 
Maženje

Postoje dva tipa muškaraca, oni koji vole da se maze i oni kojima to nije visoko na listi prioriteta. Žene su, tvrde seksualni stručnjaci, naklonjenije nežnim dodirima nakon seksa, dok većini muškaraca to jednostavno nije toliko zanimljivo. Kao i u svemu drugom u seksu, važno je da ste i ovde usklađeni. Ako ste oboje "maze", uživajte, a ako je samo jedno od vas raspoloženo za maženje, ne morate uvek da insistirate na tome. Maženje ili češkanje posle seksa ne treba da bude obaveza, već uživanje, pa ga priuštite jedno drugome s vremena na vreme, kada oboje u tome uživate.

 

Nemojte da očajavate ako vam raspoloženje nije uvek isto po ovom pitanju. Jedini trenutak u kojem bi trebalo da se zabrinete je ako je vaš partner bio "maza", a odjednom više ne želi bliskost i dodire posle seksa. To je znak da nešto nije u redu u vezi, ili ga muči neki problem koji mu ne dopušta da vam se potpuno posveti. Razgovarajte o tome, i rešite to kako bi vam bilo lepše.

 

Ćutanje

Ako je vaš partner inače veseo i pričljiv, a posle seksa se odjednom ućuti, ne morate da brinete. Psiholozi kažu da postoji "reflektivni period" posle seksa, vreme kada su telo i um i dalje pod utiskom ljubavnog čina, pa se odjednom ućutimo i delujemo veoma zamišljeno. Misli lutaju u različitim pravcima, ali sve dok je raspoloženje dobro, nemate razloga za brigu. Ovo, naravno, ne važi za "nadureno" ćutanje koje je znak da nešto nije u redu.

 
Spavanje

Autorka knjige "Dekodiranje seksualnog nagona za žene" dr Dženifer Landa kaže da su hemija i biologija glavni "krivci" za to što vaš muškarac zadrema posle seksa, kada ste vi možda raspoloženi za još "akcije" ili nešto drugo.

"Seks stimuliše lučenje dopamina, neurotransmitera koji kroz telo šalje hormone i druge hemikalije koje poručuju - sve je super. Lučenje dopamina izaziva osećanje mira, harmonije, sreće, tera vas da zaboravite na brige, i zbog toga, kao i fizičkog napora tokom seksa, jednostavno ćete utonuti u san", objasnila je ona i dodala da muškarci nakon orgazma imaju povećan nivo oksitocina, "ljubavnog hormona" koji umiruje i uspavljuje.

 
Trk u WC

Oksitocin, u kombinaciji sa drugim hormonima, igra bitnu ulogu u regulaciji zadržavanja vode, pa se ne iznenađujte ako vaš partner trči da piški odmah nakon seksa.

 
Trk u kuhinju

Ako iz kreveta skače da napravi sebi sendvič, za to postoji više razloga. Pod jedan, seks troši određenu količinu kalorija, koje se moraju nadoknaditi. Pod dva, postoji i podsvesni razlog. Nakon seksa oslobađa se dopamin, hormon koji čini da se osećamo srećnim, voljenim, pohvaljenim, nagrađenim... Telo, samim time, želi još jednu "nagradu" u obliku nekog noćnog zalogajčića. Takođe, možda je vaš partner već podsvesno spreman i željan za još jednu "rundu", pa priprema sebi gorivo.


IZVOR