Pocetna » Estrada i Tv


"Stairway to Heaven" plagijat?




  Ocenite članak: 0
pregleda: 814
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-23

Slike iz "Stairway to Heaven" plagijat? Slike iz "Stairway to Heaven" plagijat?


Početak pesme "Stairway to Heaven" britanske rok grupe „Led cepelin“ nije delo gitariste Džimija Pejdža već jedne kalifornijske grupe popularne tokom sedamdesetih godina, prenose američki mediji.

Na sajtu lista Biznis vik (Businessweek) navodi se da je podneta tužba protiv grupe za kršenje autorskih prava, jer je čuvena pesma od osam minuta izdata 1971. godine u stvari inspirisana pesmom Taurus kalifornijske grupe „Spirit“.



„Led cepelin“ je nastupao nekoliko puta na mestima gde je na listi izvođača bila i grupa „Spirit“ i momci su mogli da čuju numeru Taurus, koju je 1968. godine komponovao Rendi Kalifornija, gitarista „Spirita“.

Pesma Taurus traje dva minuta i 37 sekundi, a u pesmi „Led cepelina“ čitav minut, na samom početku, gotovo je identičan.

Kalifornija je i ranije ukazivao da je Stairway to Heaven plagijat njegove pesme.

„Ti momci su zaradili milione dolara, a nisu nam rekli ni 'hvala'“, rekao je Kalifornija 1997. godine, koji je iste te godine poginuo.



Drugi muzičari smatraju da je „Led cepelin“ plagirao još tri poznate pesme Babe I'm Gonna Leave You, Dazed and Confused i The Lemon Song.

Britanska rok grupa, osnovana 1968. i rasformirana 1980. godine, do danas je prodala više od 300 miliona albuma širom sveta, a od toga 109,5 miliona u SAD.


IZVOR