Pocetna » Zanimljivosti


Sunce će se uskoro ugasiti i nastupiće Ledeno doba!
  Ocenite članak: 1
pregleda: 973
Dodao/la: Dusomoja
datum: 2014-01-21

Slike iz Sunce će se uskoro ugasiti i nastupiće Ledeno doba! Slike iz Sunce će se uskoro ugasiti i nastupiće Ledeno doba!


Analiza jezgra leda, koja ima dugoročni rekord solarne aktivnosti, pokazuje na pad aktivnosti, najbrži koji je viđen za 10.000 godina. Postoji velika mogućnost da se vratimo u period zatišja Sunca

Aktivnost Sunca je značajno opala, tvrde naučnici nakon pregledanih poslednjih snimaka Sunčevog sistema, postoji mogućnost da uđemo u period “Ledenog doba” koje je već pogodilo Evropu pre četiri veka.

- Solarni fizičar sam već 30 godina i još nisam video ništa slično ovome – rekao je Ričard Harison, šef svemirske fizike u Reuterford Apelton laboratiji u Oksfordširu.

Pokazao je skorašanje snimke koje je snimila svemirska stanica, gde se Sunce otkriva u izuzetnim detaljima, ali je “lik” čudno bezizražajan.

- Ovo solarno zatišje zbunjuje naučnike, jer bi Sunce sad trebalo da bude preplavljeno aktivnošću – rekao je Harison.

Sunce je dostiglo svoj solarni maksimum, solarnu tačku u svom 11 godina dugom ciklusu kada je aktivnost na vrhuncu. Ogromna lopta plazme trebala bi da bude posuta pegama, da reprezentuje neku vrstu eksplozije i da izbacuje ogromne oblake naelektrisanih čestica u prostor. Ali uprkos čudnim događanjima, u svemiru je veoma mirno.

Ova dešavanja su potpuno iznenadila solarne naučnike. Oni trenutno posmatraju da li ćeaktivnost Sunca nastaviti da pada.

- To bi moglo da znači da je Sunce postalo veoma neakativna zvezda, kao da spava. Veoma uspavana lopta gasa u središtu našeg Sunčevog sistema – objasnila je doktorka Lusi Grin sa Univerziteta u Londonu.

Ipak, ovo nije prvi put da se nešto ovako dešava. Tokom druge polovine 17. veka Sunce je prolazilo kroz veoma mirnu fazu, taj period se zove Maunder Minimum. Istorijski zapisi pokazuju da su tada gotovo nestale sunčeve pege.

Majk Lokvud, profesor fizike na Univerzitetu u Redingu, kaže da postoje velike šanse da Sunce postane sve tiše. Analiza jezgara leda, koja ima dugoročni rekord solarne aktivnosti, ukazuje na pad aktivnosti, najbrži koji je viđen za 10.000 godina. Postoji velika mogućnost da se vratimo u period zatišja Sunca.

Era solarne neaktivnosti u 17. veku poklopio se sa periodom gorko hladne zime u Evropi. U Londonu se Temza zamrzla, snežni pokrivač širom kontinenta se povećao, Baltičko more je bilo prekriveno ledom. Uslovi su bili tako surovi, da ga neki opisuju kao mini ledeno doba.

Ovaj efekat se dešava zato što količina ultraljubičaste svetlosti koja zrači iz Sunca pada kada je solarna aktivnost niska. Ti znači da manje UV zračenje pogađa stratosferu, sloj vazduha koji je visoko iznad Zemlje. Blokirani su blagi vetrovi koji stižu sa Atlantika, a umesto toga dobijamo hladan vazduh koji stiže sa Arktika i iz Rusije.

Dok se posledice zatišja Sunca još u potpunosti ne znaju, u jedno su naučnici sigurni: naša zvezda je nepredvidiva.


IZVOR


0   Spam
mozila013   (2014-01-27 0:58 AM)
Ja u ovo ne verujem, čini mi se da opet hoće medijsku pažnju oko toga. Kao i pre 2 godine, kada su govorili smak sveta i non stop najavljivali nešto novo. Nebih voleo da se ovo desi, ali opet ne verujem u ovo.

-1   Spam
KeX   (2014-01-23 2:58 PM)
kad se sjetim koliko su kenjali oko 2012 i predvidjali , chak i datume stavljali, zashto ? 

da budu gledani i chitani ... :D i tad che nas napast vatreni Vansvemirci :D

0   Spam
LaMistress   (2014-01-23 10:52 AM)
svasta moze da se desi i nista me nebi iznenadilo.... nego majku mu sto uvek ledeno doba sto nebi bilo jednom suncano doba ccccc