Pocetna » Zanimljivosti


SVAKA ČAST NIŠKIM LEKARIMA: Uklonili ženi tumor od 3,5 kilograma!




  Ocenite članak: 0
pregleda: 705
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-03

Slike iz SVAKA ČAST NIŠKIM LEKARIMA: Uklonili ženi tumor od 3,5 kilograma! Slike iz SVAKA ČAST NIŠKIM LEKARIMA: Uklonili ženi tumor od 3,5 kilograma!


Mara Stojanović (76) iz okoline Pirota je deset godina živela sa tumorom na vratu od 3,5 kilograma. To je bio najveći tumor koji je ikada uklonjen u Srbiji

- Rastao je desetak godina, nekako sam se navikla na njega i nisam htela da ga uklonim jer mi nije smetao. Kretala sam se normalno, ali toliko je narastao da nisam više mogla da hodam i da radim kućne poslove, pa sam došla kod lekara da mi to uklone - kaže Mara za “Blic”.


Mara Stojanović

Ona ističe da se sada oseća rasterećeno i da ne može da veruje da ga više nema na vratu.

- Kada odem kući, vratiću se normalnom životu. Bojala sam se šta će se desiti ukoliko ga uklonim i onda sam ga tako ostavila sve dok mi potpuno nije onemogućio kretanje - dodaje Mara.

Niški lekari sa Maksilofacijalne hirurgije kažu da je operacija bila teška jer je to bio najveći tumor na vratu koji je uspešno otklonjen u Srbiji.

Načelnik Maksilofacijalne hirurgije dr Ivica Vučković navodi da je operacija bila veliki izazov jer je sama po sebi bila rizična s obzirom na to da je tumor potisnuo velike krvne sudove i disajne puteve i da je bilo teško odvojiti ga od njih, a pacijenta ostaviti u životu.


Dr Ivica Vučković

- Ovo je najveći tumor koji smo otklonili u Srbiji, ako ne i u Evropi, negde u Indiji obično ima tako velikih tumora na glavi i na vratu, to su benigni tumori pljuvačnih žlezda. Operisana je 20. maja nakon prethodne pripreme jer smo je prvi put primili u februaru. Tumor je toliko veliki da je disajne puteve pomerio u stranu, dakle on nije samo rastao spolja, već i unutra - kaže dr Vučković.

Operacija trajala dva sata
Ekipu lekara koji su operisali tumor od 3,5 kilograma činili su Dr Ivica Vučković, profesor Dragan Petrović i lekar Jovana Ranđelović. Operacija je trajala dva sata, a pacijentkinja je puštena na kućno lečenje nakon 10 dana.
On navodi da su anesteziolozi imali problem da ubace tubus i da su morali da organizuju specijalnu intubaciju uz pomoć profesora Radmila Jankovića iz Kliničkog centra.

Dr Vučković ističe da je u ovakvim slučajevima jedini spas hirurški odstraniti tumor i da je najbolje učiniti to odmah, a ne čekati da naraste i iskomplikuje se. Dodaje da je tumor bio ogroman, hranio ga je veliki broj patoloških krvnih sudova, što je potpuno promenilo anatomiju vrata i vilice.

- Posle operacije zbog krvarenja pacijentkinja je dobila tri boce krvi i bocu plazme. Tumor je ukonjen skroz, zajedno sa žlezdom od koje je potekao i sada je sve u redu - dodaje dr Vučković.


IZVOR