Pocetna » Zanimljivosti


Tajna dugovečnosti je u uživanju u životu




  Ocenite članak: 0
pregleda: 701
Dodao/la: Gale
datum: 2014-06-06


Tajna dugovečnosti nije u odricanju, već u uživanju u životu, govore iskustva životnih veteranki među kojima je stogodišnja Britanka Elen Foks koja svako jutro nazdravi uz čašicu viskija, prenosi britanski list Metro.

Za Francuskinju Žanu Kalme, koja je umrla u 123. godini života, tajna dugovečnosti, kako je svojevremeno ispričala, bila je u redovnom konzumiranju maslinovog ulja i čokolade.

Amerikanka Gertruda Bejns koja je doživela 115 godina, čitav život je uživala u hrskavoj slanini i sladoledu, a takođe Amerikanka Edna Parker do kraja svog života, a doživela je 114 godina, redovno je konzumirala jaja na sto načina i kobasice.

Nekadašnja plesačica Foks, koja je ove nedelje u krugu porodice proslavila stoti rođendan, novinarima je otkrila da je tajna njene dugovečnosti u čašici viskija posle doručka.

Danas vitalna starica rodila se 1914. godine, kada je na britanskom tronu bio kralj Džordž V, a Prvi svetski rat tek što nije počeo. Elen je bila jedna od sedamnaestoro dece koje je nakon smrti njihove majke podizao samohrani otac i uprkos nemaštini nije odustala od sna da postane plesačica i nastupi u"Korus Lajnu" u londonskom teatru "New Cross Ampire". Za supruga se udala 1937. godine.

Edna Foks danas ima tri kćerke, šestoro unuka i jedanaestero praunučadi, a stoti je rođendan proslavila u krugu porodicei u Domu penzionera u Čarltonu.

"Kad pogledam unazad, mogu da vam kažem da sam život provela uz divnog čoveka, što je veoma važno. Bila sam okružena velikom i brižnom porodicom, a i čašica viskija posle doručka očigledno je doprinela mojoj dugovečnosti," rekla je vitalna starica.


IZVOR