Pocetna » Zanimljivosti


Takmičili se u davanju autogolova




  Ocenite članak: 0
pregleda: 795
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-05-29


Fudbaleri Budućnosti iz Donjih Galjipovaca i Vrbasa iz Prijebljeza izašli su iz anonimnosti i svoja sela učinili poznatim! Međutim, žitelji tih sela i navijači dva kluba verovatno bi dali mnogo više para da za njih niko ne čuje nego što su uprave dva tima dobile od rukovodstva Tamarisa iz Mrčevaca, glavnog režisera nezapamćene fudbalske farse u okolini Gradiške, u kojoj su igrači dva tima umesto protivničke neimilice punili sopstvene mreže.

Izrešetali svoju mrežu... Fu­d­ba­le­ri Budućnosti

Uprava Tamarisa, naime, Budućnost je premirala sa 1.000 maraka da ne izgubi meč protiv Vrbasa kako bi ostala na trećem mestu Međuopštinske lige u grupi Gradiška Istok i igrala baraž za područnu ligu. Međutim, da bi se dodatno osigurali, čelnici Tamarisa su gostima dali mnogo izdašniju premiju i obećali im 2.000 KM da ne pobede u Donjim Galjipovcima.
Utakmica je u prvom poluvremenu bila odlična. Vođena je lavovska borba, a domaćin je posle prvih 45 minuta vodio sa 3:2. Uprava i igrači Budućnosti mislili su da se sve odvija po planu. Vodili su, igrali lepo na zadovoljstvo oko 200 gledalaca, a imali su i 1.000 KM u džepu. Međutim, tada je do njih stigla dojava da su gosti duplo bolje premirani od Tamarisa da izgube. Uvređeni domaćini odmah su skovali plan da se osvete upravi kluba iz Mrčevaca. Ne hajući ni za šta, pa ni za brukanje pred svojim navijačima, fudbaleri Budućnosti odmah su počeli da daju autogolove u želji da pokažu Tamarisu i Vrbasu da su sklopili račun bez krčmara. Zato je ubrzo rezultat od 3:2 za Budućnost preokrenut u 7:3 za Vrbas. To gostima nikako nije odgovaralo jer su čvrsto rešili da dobiju obećane 2.000 maraka. I oni su počeli da rešetaju svoj gol, a u pojedinim trenucima su čak branili mrežu Budućnosti kako bi osigurali da nijedna lopta ne završi iza leđa domaćeg golmana, koji je dobar deo meča proveo na protivnikovoj polovini.

Tragikomedija je u finišu, ipak, prekinuta. Ekipa iz Donjih Galjipovaca postigla je nekoliko pogodaka na „pravoj" strani terena, pa je duel okončan rezultatom 10:7.
U nesvakidašnjem događaju najprisebniji je ostao sudija Velibor Gigović, koji je za svaki nameran autogol strelcu dao žuti karton. Međutim, i on se našao na mukama, pošto mu je pred kraj utakmice ponestalo mesta da upiše sve strelce. Isti problem imao je i delegat Muhamed Bišćević pošto u zapisniku ima mesta za samo 14 golova. Zvanični zapisnik nije bio završen dok je ovaj tekst pisan, tako da nismo bili u prilici da prebrojimo golove i autogolove. Ipak, zapisnik danas mora biti dostavljen u savez, nakon čega se očekuje i reakcija komesara Nikice Vezmara.

Čeka se zvanični izveštaj
Komesar Međuopštinske lige, grupe Gradiška istok Nikica Vezmar nije detaljno upoznat sa dešavanjima u Donjim Galjipovcima. Međutim, i on je čuo da su se događale neobične stvari.
- Čuo sam da je bilo sumnjivih dešavanja, ali još nemam zvanične informacije o pomenutoj utakmici. Nisam razgovarao sa službenim licima, niti se neko žalio na ishod, tako da u ovom trenutku ne mogu ništa da kažem. U toku dana delegat mora da preda zapisnik u savez. Kada dobijem izveštaj, znaću više. Ukoliko se tvrdnje o autogolovima pokažu kao tačne, reagovaću kako pravila nalažu. Iskreno, nikada nisam bio u takvoj situaciji - priznaje Vezmar.
Predsednik Budućnosti Dragan Ančić priznao je da su fudbaleri njegovog tima postigli nekoliko autogolova jer su bili „revoltirani ponašanjem gostujućeg tima".
- Ne mogu da ulazim u to šta se dešavalo u borbi za poziciju koja vodi u baraž. Mi smo treći iznad crte, nismo imali nikakav rezultatski imperativ, ali očigledno da ni naš protivnik nije grizao iako je mogao u viši rang. Igrači Vrbasa su sami sebi davali golove. To je iznerviralo naše mlade igrači, pa su i oni postigli nekoliko autogolova. Odmah sam urgirao i rekao im da prekinu kako bismo sezonu pošteno priveli kraju. U fudbalu sam više od 30 godina. Igrao sam, obavljao razne funkcije, ali ovako nešto nikada nisam doživeo. Ovo je bio cirkus - poručio je Ančić.

Uprava Vrbasa odlučila se za drugačiju taktiku. Oni, naime, na sva pitanja odgovaraju mukom bez obzira na to što su za 2.000 KM pristali da budu junaci velike farse, koja će ostati upisana u istoriju fudbala u RS.

- Nemam komentar - bilo je sve što je rekao predsednik Vrbasa Milan Skrobonja.

Zvižduci kojim su igrači njegovog i domaćeg tima ispraćeni sa terena u Donjim Galjipovcima verovatno su samo uvod u žestoke sankcije, sa kojima će se veoma brzo brzo suočiti.