Pocetna » Sport


"Teatar snova" ispratio Vidića: Kraj trofejne ere Junajteda uz oproštaj od kapitena




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1140
Dodao/la: Gale
datum: 2014-05-07

Slike iz "Teatar snova" ispratio Vidića: Kraj trofejne ere Junajteda uz oproštaj od kapitena Slike iz "Teatar snova" ispratio Vidića: Kraj trofejne ere Junajteda uz oproštaj od kapitena


Nemanja Vidić večno će pamtiti 6. maj, kao datum kad je napustio "Teatar snova" i klub sa kojim je upravo snove ostvario u bogatoj fudbalskoj karijeri. Posle odlaska Aleksa Fergusona, on je podigao i poslednji trofej kluba posle pobede nad Viganom od 2:0 za Komjuniti Šild na Vembliju, da bi se oprostio na kraju neslavne sezone pobedom od 3:1 protiv Hala.


Ser Bobi Čarlton mu je uručio poklone

Do kraja prve nedelje februara bili su u dilemi navijači Mančester junajteda, ali i rukovodstvo i Nemanja Vidić oko njegovog statusa u klubu, posle čega je odjeknula vest - od kraja sezone više neće biti kapiten i igrač tima, pošto neće doći do produžetka ugovora.


Vidić ulazi umesto povređenog Fila Džonsa

Već na narednoj utakmici na Old Trafordu protiv Fulama, izveo je ekipu sa kapitenskom trakom, da bi odjeknula dobro poznata pesma u njegovu čast, koja najbolje opisuje borbenost i spremnost da pogine za loptu, zbog čega je često i krvav napuštao teren.


Radost u finalu lige sampiona 2008. godine

Vrlo brzo je postao stub odbrane, u tandemu sa Ferdinandom bio je bedem od kog je sve počinjalo u igri, da bi sa klubom proslavio osvajanje čak 15 trofeja. O tome kakav je status stekao u klubu, svedoči i da je bio kapiten Junajteda na 1.000 meču Rajana Gigsa, sada predvodnika ekipe sa klupe.


Ferguson i Vidić sa nagradama za najboljeg menadžera i igrača u sezoni

Put do snova vodio ga je od Užica i Slobode do Crvene zvezde, zatim i moskovskog Spartaka, da bi se u decembru 2005. prvi put rukovao sa Aleksom Fergusonom, čovekom čije je poverenje vrlo brzo dobio.

U sezoni 2008/09 bio je vođa tima koji je došao do rekorda od 14 utakmica bez primljenog gola, navijači su ga proglasili za igrača godine ispred Kristijana Ronalda, prethodno dvostrukog laureata uzastopno. Tada je proglašen i za najboljeg fudbalera Premijer lige, što je ponovio 2011. godine.


Proslava titule sa navijacima na ulicama Mančestera

Emocije su kod navijača proradile i kad su čuli da će Vidić otići, što se pojačalo i 1. aprila kada je postigao gol protiv Bajerna na Old Trafordu (1:1) u četvrtfinalu Lige šampiona. Došlo je i vreme i za emotivan oproštaj, pred Vidićev odlazak u Italiju gde će obući dres milanskog Intera, pa je poslednji put naš as čuo onu čuvenu, "On dolazi iz Srbije"...


Ide glavom gde drugi ne smeju nogom

Gigs: Hvala ti Nemanja, odlaziš sa najlepšim željama sa Old Traforda!

"Samo bih hteo da iskažem veliku zahvalnost navijačima u ime igrača i štaba za podršku ove godine. Posebna zahvalnost je upućena Nemanji, koji sada odlazi, sa našim najlepšim željama da bude uspešan u godinama koje dolaze", rekao je Gigs, i osvrnuo se na neuspešnu sezonu posle odlaska Aleksa Fergusona i neuspešnog pokušaja Dejvida Mojesa da opravda njegovo poverenje.

"Znamo da je ovo bila teška sezona, godinama je uspešnost bila naša odlika, podržavali ste nas uvek i neka i dalje bude tako, siguran sam da ćemo se vratiti na stare staze. Bodrite nas i dalje, videli ste male naznake budućnosti. Uvek smo igrali atraktivan fudbal i dobra vremena će se vratiti brže uz vas".

Posle Gigsa, i Vidić održao emotivan govor: Najbolji deo života u Mančesteru

"Toliko lepog vremena sam proveo ovde, teško je pričati pod utiskom emocija. Moje srce će uvek biti u Mančesteru. Proveo sam ovde toliko godina, bio deo sjajnih momenata i radio sa toliko sjajnih ljudi. Najvažnije što bih hteo je da zahvalim igračima i trenerima na svemu, a naročito navijačima, bili ste fantastični prema meni svih ovih godina", rekao je Vidić.

"Ovo je verovatno najbolji deo mog života. Imam troje dece, osvojio sam mnogo trofeja i navijači su me voleli. Pokazali su klasu kada smo loše igrali ove sezone", istakao je srpski defanzivac koji veruje da je pred Gigsom blistava trenerska karijera.

"Na Upravi je da odluči, ali je Rajan vrlo talentovan da bude dobar menadžer. Ako to ne uspe sada, onda bi u budućnosti sigurno trebalo da bude menadžer Junajteda", poručio je Vidić.

Link--> http://u.to/5tFPBw
Link--> http://u.to/htJPBw

Evra: Tužan sam zbog odlaska Vidića, zajedno smo prošli svašta

"Bolno je izgubiti Vidića. Za mene je on jedan od najboljih defanzivnih igrača na svetu. Kada vidite da igrač kao on napušta klub, ne možete a da se ne osetite veoma tužno", rekao je Evra za britanske medije.

"Kada govorite o Vidiću, to je kao da govorite o meni. U isto vreme smo došli u klub. Sećam se naše prve utakmice, kada smo bili rezervni igrači... bili smo tako loši. Sećam se da smo u svlačionici pričali kako treba da se vratimo u naše stare klubove, i pitali se šta tražimo u Junajtedu", rekao je Francuz.

"Prošli smo kroz teške periode Vida i ja... ali smo zajedno osvojili i mnogo trofeja. Veoma sam tužan što ću ga izgubiti", dodao je Evra.

Fil Džons se divi Vidiću: Svaki dan učim od njega, mnogo mu dugujem

"Od Vidića možete da učite svaki dan na treningu, čak iako ništa ne kaže, dovoljno je samo da ga gledate i učite. Toliko je svestran, od komunikacije, preko dodavanja, uklizavanja, do skok igre - ima toliko kvaliteta. Ima veliki uticaj na moju karijeru i mnogo mi je pomogao, mnogo mu dugujem i zahvalan sam mu za sve što je učinio", rekao je Džons.

Didier Drogba: Najteže je bilo protiv Vidića, Ferdinanda i Karagera

Volim da ocenjujem igrače sa kojima sam igrao više puta. Ako igram protiv nekog jednom, on može imati dobar ili loš dan, tako da je teško proceniti. Odbrambeni igrači koji su pružali dobru borbu i sa kojima je uvek bilo dobro nadmetanje su Nemanja Vidić, Rio Ferdinad i Džejmi Karager. Oni su bili dobri defanzivci, ali su pritom i igrali fer. Uvek sam morao da razmišljam nedelju dana pre meča kako da postignem gol, morao sam da mnogo vremena posvetim pripremi", rekao je napadač Galatasaraja.



Nemanja Vidić u dresu Mančester junajteda:
Debitovao: U polufinalu Liga Kupa 2006. (25.1. 2006. godine) zamenio Ruda Van Nistelroja u pobedi protiv Blekburna (2:1), na Old Trafordu pred preko 60.000 gledalaca
Mečevi (298):
Premijer liga: 209
FA Kup: 18
Liga Kup: 11
Evropske utakmice: 52
Prijateljski mečevi: 8
Golovi (21): 15 u Premijer ligi, 1 u Liga Kupu, 3 u Ligi šampiona, 2 u preostalim mečevima
Trofeji:
Premijer liga (5): 2007, 2008, 2009, 2011, 2013
Liga Kup (3): 2006, 2009, 2010
Komjuniti Šild: 2007, 2008, 2010, 2011, 2013
Liga šampiona (1): 2008
Svetsko klupsko prvenstvo (1): 2008


IZVOR