Pocetna » Zdravlje


THC iz marihuane zaustavlja i usporava širenje Alzheimerove bolesti




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1097
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-09-01


Kad je u pitanju alternativna medicina, marihuana se često koristi u medicinske svrhe - za ublažavanje bolova, protiv mučnine, kod glaukoma, oštećenja nerava, te u tretiranju brojnih simptoma koji nastaju prilikom liječenja hemoterapijom.


Najnovije istraživanje pak, piše Huffington Post, kaže kako marihuana može pomoći i u liječenju Alzheimerove bolesti.

Rezultati studije, objavljeni na siteu Journal of Alzheimer's Disease, kažu kako vrlo male doze THC-a, spoja koji se nalazi u marihuani, usporavaju proizvodnju proteina čije nagomilavanje u mozgu stvara oštećenja koja se povezuju sa Alzheimerovom bolešću.

"THC je poznat kao snažan antioksidans koji štiti neurone od propadanja, ali ovo je prvi put da vidimo kako bi zapravo mogao direktno utjecati na tretiranje Alzheimerove bolesti", kaže Chuanhai Cao, vođa studije sa University of South Florida's Byrd Alzheimer's Institute.

Slične studije su rađene i 2006. godine, kada su istražitelji sa američkog istraživačkog instituta Scripps otkrili kako THC blokira skupljanje plakova koji uzrokuju oštećenja na mozgu, čak i bolje od ostalih inhibitora koji se nalaze u lijekovima za Alzheimerovu bolest.

Istražitelji su THC u ovom slučaju nazvali "potpuno prirodnim i relativno sigurnim", budući da se radi o izuzetno malim dozama čiji pozitivni utjecaji su veći od samog rizika.

"Ipak, da li ovo znači da mi ljudima savjetujemo da koriste droge kako bi prevenirali ili izliječili bolest? Ne", kaže jedan od učesnika studije Meel Nabar, te dodaje:

"Jako je važno imati u vidu to da, iako marihuana može imati svoje prednosti, ona nije sigurna za korištenje. Ipak, nadamo se da će naše otkriće dovesti do toga da pronađemo slične supstance koje su sigurne, legalne i korisne u tretmanu i liječenju Alzheimerove bolesti."


IZVOR