Pocetna » Sport


Titulu Svjetskog nogometnog prvaka osvajalo je samo osam reprezentacija




  Ocenite članak: 0
pregleda: 691
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2014-05-29


Čast da podignu trofej pobjednika najvećeg mogometnog takmičenja na svijetu, od prvog Mundijala održanog u Urugvaju daleke 1930. godine od danas, imalo je tek osam reprezentacija.


Tako je na 19 održanih svjetskih prvenstava do sada najviše titula prvaka osvojila selekcija Brazila, i to pet puta, a prati je Italija koja je pehar svjetskog prvaka podizala četiri puta. Na trećem mjestu najuspješnijih nogometnih nacija je Njemačka koja ima tri titule prvaka svijeta.

Nakon njih slijede Argentina sa dvije titule svjetskog prvaka koliko ima i Urugvaj, dok su po jednom prvaci svjeta bili Engleska, Francuska i Španija.

Titulu prvaka do sada je osvajalo pet evropskih i tri reprezentacije iz Južne Amerike dok nijedna reprezentacija s drugih kontinenata nije imala tu sreću.

Urugvaj, Engleska i Španija su reprezentacije koje su u svim finalnim utakmicama koje su odigrale izašli kao pobjednici te tako postali prvaci svijeta.

S druge strane, Holandija je, prema statističkim podacima, reprezentacija koja je doživjela najdramatičnije trenutke na svjetskim prvenstvima u historiji. Oni su tri puta igrali u finalima svjetskih prvenstava, ali nijednom nisu uspjeli da ostvare pobjedu i da se popnu na svjetski tron.

Prvo su 1974. godine poraženi od tadašnje Zapadne Njemačke. Četiri godine kasnije porazila ih je Argentina, dok su treći neuspjeh upisali 2010. godine na utakmici protiv Španije.

Nakon Holandije, sličnu sudbinu su imali i nekadašnja Čehoslovačka i Mađarska koje su po dva puta igrale u finalu Mundijala, ali nijednom nisu osjetili slast titule prvaka svijeta. Švedska je također jednom igrala u finalu svjetskog prvenstva, ali su doživjeli poraz od Brazilaca.

Brazil i Njemačka su, prema ocjenama stručnjaka, i ove godine među najvećim favoritima za osvajanje titule prvaka svijeta. Te dvije reprezentacije imaju i statistički najveće šanse da ponovo zauzmu mjesto na tronu. Oni su uspjeli izboriti finale čak sedam puta.

Nakon ove dvije selekcije, slijedi reprezentacija Italije sa šest finala i Argentina koja je uspjela četiri puta da igra u finalima SP-a.

Iako su Njemačka i Brazil najviše puta do sada igrali u finalu, samo su se jednom sastali u presudnoj utakmici na svjetskim prvenstvima i to 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu kada je Brazil zabilježio pobjedu rezultatom 2:0.


IZVOR