Pocetna » Zanimljivosti


Top-lista zabranjenih imena




  Ocenite članak: 2
pregleda: 1556
Dodao/la: Inn@
datum: 2012-08-21


U svijetu postoje brojni primjeri zabranjenih imena, a razlozi su različiti. Slijedi top-lista zabranjenih imena:

1. Talula Does The Hula From Hawaii (Novi Zeland)

Novi Zeland zabranjuje imena koja bi mogla biti uvredljiva razumnim osobama. Također, nisu dopuštena ni imena zemalja. Jedan je par sina pokušao nazvati 4Real, ali ništa nije uspjelo pobijediti glupost gore navedenog imena.

Još neka zabranjena imena s Novog Zelanda: Fish i Chips (blizanci), Yeah Detroit, Keenan Got Lucy i Sex Fruit. Number 16 Bus Shelter i Violence su dopušteni.

2. Venerdi ili Petak (Italija)

Godine 2008. sud je zabranio talijanskom paru da dijete nazove Venerdi (Petak). Sudac je ocijenio da bi dijete zbog imena moglo biti izloženo ruganju. Talijanski sudovi mogu reagirati ako procijene da bi djetetovo ime moglo izazvati podsmijeh.

3. Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (Švedska)

To je ime koje je švedski par htio dati sinu još 1996. godine i navodno se izgovara Albin. Roditelji su ga izabrali iz protesta prema strogim propisima izbora imena za djecu. Od ostalih zabranjenih u Švedskoj tu su i: Metallica, IKEA, Veranda i Q.

4. Gesher ili Most (Norveška)

Godine 1998. godine Kristi Larsen poslali su u zatvor (na dva dana) jer nije htjela platiti kaznu zbog neodobrenog imena koje je dala djetetu. Kaže da joj je bio san dati djetetu ime Gesher (hebrejski za Most), ali sud to nije prihvatio.

5. Chow Tow ili Smrdljiva Glava (Malezija)

Malezijske vlasti tek se zadnjih nekoliko godina bave nepodobnim imenima. Prije šest godina objavile su listu nepoželjnih imena koja nisu u skladu s religijskom tradicijom zemlje, poput Chow Tow, što znači Smrdljiva Glava. Zabranjena imena su i: Ah Chwar (Zmija), Khiow Khoo (Zvonar), Sor Chai (Lud) i Woti (Spolni Odnos).

6. @ (Kina)

Pronaći originalno ime u Kini nije lagan zadatak. To je jedan par navelo da svoje dijete nazovu simbolom @, koji u kineskim znakovima podsjeća na „volim ga“. Naravno, vlasti nisu bile sentimentalne.

7. Anus (Danska)

Danci su još rigorozniji od Šveđana i nude sedam hiljada imena na izbor roditeljima. Za odskakanje od te liste potrebna je posebna dozvola, dok su etnička imena, neobično slovkanje, pa čak i složena prezimena zabranjena. Srećom po njega, ime Anus je bilo jedno od 250 neodobrenih.

8. Ovnis (Portugal)

Prije nego u Portugalu djetetu date ime, najbolje je zaviriti u vladin dokumentom na 80 stranica koji otkriva što se može, a što ne. Prilično su striktni, primjerice Tomás je OK, ali Tom nije. Apple i Brooklyn nisu čak ni na listi zabranjenih. Ipak, Mercedes je dopušteno. Na listi zabranjenih imena u Portugalu našao se i Ovnis (NLO na portugalskom).

9. Akuma ili Vrag (Japan)

Godine 1993. roditelji su sina nazvali Akuma, što doslovno znači Vrag. Vlasti su zaključile da je to bila zloupotreba roditeljskih prava, a dijete je na kraju dobilo novo, manje vražje ime, prenosi Net.hr.