Pocetna » Sport


Transferi nekad i sad: Zvezda čuvala Deju u vikendici, Partizan uzalud "kidnapovao" Piksija




  Ocenite članak: 0
pregleda: 822
Dodao/la: $teX
datum: 2012-06-01


Zvučni fudbalski transferi svakog leta "tresu" Evropu. Bogati klubovi jednostavno se takmiče ko će da izdvoji više miliona za pojačanje. Godinama rekorde ruši Real iz Madrida, ali novokomponovani milijarderi poput vlasnika Čelsija, Mančester sitija, PSŽ-a ili ruskog Anžija spremni su da potroše gomilu novca samo da bi zadovoljili svoju taštinu i sujetu. Nekad, za vreme bivše Jugoslavije, i prelazni rok u tadašnjoj državi bio je prepun dramatike. O tome kako su naši najveći klubovi dovodili fudbalere, mogao bi da se snimi triler!

Danas je ta tema mnogo manje interesantna. Smanjeni su budžeti klubova, manji je izbor igrača, a opao je i kvalitet. Oni srećnici koji pamte ta "zlatna vremena" našeg fudbala dobro se sećaju kako je Crvena zvezda pravila i napravila najtrofejniju generaciju svih vremena u srpskom fudbalu. Poznato je da su Džajić i Cvetković, najuspešniji rukovodeći tandem u istoriji fudbala na Balkanu, vodili pravi rat kako bi na "Marakanu" doveli Pančeva, Savićevića, Belodedića, Mihajlovića, Prosinečkog...

Makedonac Darko Pančev bio je na meti Partizana i crno-beli su rešili da ga po svaku cenu dovedu u Humsku. Darkova tadašnja supruga Ana već je otputovala u London da uzme "akontaciju" i bila je vrlo zadovoljna ponuđenim. Džaja i Cvele se nisu predavali i poverili su Voji Lalatoviću, poznatijem kao Voja Kis, da će podneti ostavku ako Pančev ne dođe na "Marakanu". Voja je rekao da ne brinu i sa dva "mercedesa" i jednim "golfom" on i njegov tim krenuli su u Skoplje da Darka ubede da promeni odluku i dođe u Zvezdu. Lalatović ga je najpre odveo u Petrinju kod prijatelja, zatim u Maribor, dok se stvari ne iskristališu. Pančev je pozvao suprugu i jedva je ubedio da ne uzima novac i da se vrati kući, a on potpisao za budućeg šampiona Evrope.
I Dejan Savićević je bio na "pogrešnom" putu. Ipak, preko tadašnjeg člana IO Crvene zvezde Nastadina Begovića, Dejo je uspešno doveden na "Marakanu", a do potpisa ugovora čuvan je u jednoj vikendici u Grockoj. Rumun Miodrag Belodedić pobegao je iz Steaue i praktično je bio vojni dezerter, jer je u Rumuniji bio i oficir. Pred Zvezdom je bio težak zadatak. Trebalo je dobiti saglasnost FIFA i UEFA i srediti mu papire da može da igra za crveno-bele. Prvi korak bio je pronaći neki dokument sa Miletovom fotografijom da bi mogao sa se registruje. Opet je na teren poslat "specijalac" Voja Kis, koji je sa prijateljima uspeo da uz pomoć "kalauza" uđe u Miletovu kuću u selu Sokolovac, nedaleko od srpsko-rumunske granice. Vozačka dozvola sa fotografijom bila je "papir" koji je poslužio za registraciju igrača. Naravno, i kanali u FIFA, koji su koštali, pomogli su da Belodedić bude registrovan za Zvezdu. Sa Sinišom Mihajlovićem nije bilo akcija "kidnapovanja", ali je Zvezda morala da plati Vojvodini milion maraka, što je bio najveći transfer u istoriji.

Najveća drama viđena je kad je Dragan Stojković Piksi dolazio iz Radničkog u Zvezdu. Tog dana Milko Đurovski potpisao je za Partizan, što je bio smrtni udarac za zvezdaše. Uteha je morala da stigne istog trena, a Džajić i Cvetković su po svaku cenu želeli najtalentovanijeg igrača u to vreme u Jugoslaviji. Ali, Nišlije su zatezale, koristeći situaciju i "pumpale" cenu. Na stotine navijača Zvezde s nestrpljenjem je čekalo ispred Fudbalskog saveza Beograda u Deligradskoj ulici da pozdravi novog asa. Ali, stiglo je i veče, a od Piksija ništa. Hiljade pristalica crveno-belih sjatilo se ispred "Marakane" vršeći pritisak da Piksi dođe. I tek oko ponoći, nastala je neviđena gužva u prostorijama Saveza, jer svi su hteli da se slikaju sa, ispostavilo se kasnije, petom Zvezdinom zvezdom. A, Piksija je hteo i Partizan. Posle jedne utakmice koju je mladi Nišlija igrao za vojnu ekipu, jer je bio na odsluženju vojnog roka, "kidnapovan" je i odveden u jednu vilu na Dedinju. Do tri sata ujutro ubeđivali su ga da potpiše za Partizan, ali kad je odbio, odvezli su ga do Slavije i tu ostavili. Piksi je tada uzeo taksi i otišao za Niš, kako bi pobegao od nekih novih "pregovarača".

I Darko Kovačević je već slavio sa Partizanom jesenju titulu i očekivao se njegov siguran paraf za crno-bele. Međutm, završio je na "Marakani", a Zvezda ga je do potpisa ugovora čuvala, kako su dobro obavešteni tvrdili, čak u Budvi. Predrag Mijatović bio je već viđen u Hajduku iz Splita, međutim, Partizanova veza bila je jača i završio je u Humskoj.

Nekad bilo, sad se prepričava. Transferi se sad rade transparentno, samo nema zvučnih imena da izazovu toliku pažnju javnosti kao u srećnija i bogatija vremena.