Pocetna » Zanimljivosti


Trening – oprez sa čučnjevima!




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1121
Dodao/la: ElGato
datum: 2012-12-13


Čučanj je jedna od najboljih vežbi za jačanje nogu i trupa. Može se izvoditi sa ili bez opterećenja, odnosno tegova, ali nova istraživanja pokazuju da postoji par stvari na koje pri treningu treba obratiti pažnju.

Držanje glave
Istraživanja su pokazala da je izuzetno bitno kako držite glavu prilikom vežbi. Kada vežbač prilikom čučnja nagne glavu napred, automatski nagne i telo. Na taj način povećava pritisak u donjem delu kičme što logično znači slabije rezultate vežbanja. Savet je da se prilikom vežbanja usredsredite na jednu tačku pred sobom i ni u jednom trenutku ne skrećete pogled. Kada stignete do najniže tračke pri spuštanju, nagnite glavu malo unazad, a bokove potisnite ka napred, kako biste se podigli, a telo zadržali u ravnoj liniji.
Pojas
U slučaju da radite sa opterećenjem, istraživanja su pokazala da prilikom dubokog čučnja sa tegovima pojas daje odlične rezultate za poboljšanje stabilnosti donjeg dela leđa. Međutim, treba izbegavati nošenje pojasa tokom celog treninga jer ista istraživanja pokazuju da ovo ulenjuje mišiće struka, pa vežbanje neće imati svoj puni efekat. Slabljenje mišića lumbalnog dela može prouzrokovati dalje povrede leđa.

Jačajte i druge grupe mišića
Da biste izbegli povrede poput gore navedenih, neophodno je da paralelno sa čučnjevima radite i na jačanju trbušnih mišića, kukova i donjeg dela leđa. Naročito ako čučnjeve izvodite sa većim opterećenjem.


0   Spam
KeX   (2012-12-22 1:38 PM) [Sadrzaj]
ovo je chuchnjevski pravilno ... treba bit oprezan da se koji povjetarac ne pusti ako vjezhbate u kolegijalnom okruzhenju ... :D

0   Spam
Korisnica   (2012-12-21 11:31 PM) [Sadrzaj]
Oprezno.