Pocetna » Zanimljivosti


Trojanac sakriven iza lažnog plejera za online gledanje filmova




  Ocenite članak: 2
pregleda: 946
Dodao/la: Impi
datum: 2012-03-18

Slike iz Trojanac sakriven iza lažnog plejera za online gledanje filmova


Online gledanje filmova koje je omogućio brzi internet skoro da je DVD diskove oteralo u zaborav. Sajber kriminalcima koji u svemu što je popularno na internetu vide priliku za distribuciju zlonamernih programa i profit, očekivano nije promakao ni trend online gledanja filmova.

Istraživači BitDefendera nedavno su otkrili lažni video plejer koji se na internetu pojavio pod imenom Web Player i koga internet korisnici mogu naći među rezultatima Google pretrage tražeći media plejere. Iza naizgled legitimnog softvera krije se Trojanac kojeg je BitDefender označio kao Trojan.FakePlayer.B

Na prvi pogled plejer izgleda legitimno. Tokom instalacije korisnik će videti EULA ugovor i informacije o navodnom programeru, ali nakon instalacije od korisnika se traži da se prijavi sa email adresom i lozinkom.

Iskusnijim korisnicima će se u ovom trenutku plejer učiniti sumnjivim pod pretpostavkom da znaju da korisnik nije u obavezi da daje takve podatke proizvođaču softvera. Međutim, neiskusnim korisnicima će možda takav zahtev biti legitiman.

Bez obzira koje podatke unesete u prazna polja u formularu bićete preusmereni na HTML stranicu na kojoj se nudi besplatan plejer za online gledanje filmova.



Stranice ka kojima se korisnici preusmeravaju neprestano se menjaju i pojavljuju se nove zbog toga što ih proizvođači antivirusa brzo blokiraju. Međutim, svim stranicama je zajedničko to da zahtevaju registraciju koja podrazumeva i unos podataka o kreditnoj kartici kako bi korisniku bilo omogućeno online gledanje filmova. Oni koji nasednu na ovo, ne samo da su u tom trenutku platili lažni servis za online gledanje filmova, nego su poverljive podatke o kreditnoj kartici predali u ruke kriminalaca i ugrozili bezbednost svog bankovnog računa.