Pocetna » Zanimljivosti


U čokoladi će moći da uživaju samo bogati?
  Ocenite članak: 0
pregleda: 251
Dodao/la: Gale
datum: 2013-12-09

Slike iz U čokoladi će moći da uživaju samo bogati? Slike iz U čokoladi će moći da uživaju samo bogati? Slike iz U čokoladi će moći da uživaju samo bogati?


Klimatske promene donose znatno više temperature, koje prete da u skorijoj budućnosti potpuno ugroze proizvodnju čokolade, vina, kafe, kikirikija i mnogih drugih. Iako situacija još nije alarmantna, stručnjaci upozoravaju da bi ovi proizvodi mogli da postanu pravi luksuz.

Sve očiglednije klimatske promene sa sobom donose i znatno više temperature, koje prete da u skorijoj budućnosti potpuno ugroze proizvodnju određenih namirnica, piše dnevnik.hr.Iako situacija nije još alarmantna, na listi potencijalno ugroženih namirnica nalaze se neke od najomiljenijih poslastica čovečanstva, poput čokolade i vina.

Stručnjake zabrinjava i to što je populacija pčela u stalnom padu.

Sve vlažnije zime i kišna leta otežavaju tim vrednim insektima sakupljanje polena, što dovodi do njihovog izgladnjivanja. Iako ovo neće direktno uticati na nestanak meda, brojne druge biljne vrste mogu nestati pošto pčele neće raznositi njihov polen.Usled vremenskih promena Francuska gubi svoju idealnu klimu za proizvodnju grožđa. Pošto je ukus vina rezultat balansa šećera i kiselina u grožđu, prava temperatura za njegov uzgoj je ključna.

Grožđe dozrelo u hladnijoj klimi neće razviti voćnu aromu, dok će ono gajeno u toplijoj klimi imati znantno teži, skoro džemast, ukus.

Usled prošlogodišnjih visokih temperatura proizvodnja kikirikija znatno je opala.Ukoliko temperatura nastavi da raste, očekuje se i porast cene putera od kikirikija, jednog od najomiljenijih namaza u Americi.

Naučnici Britanske meteorološke službe upozoravaju da bi Italija uskoro mogla da bude prinuđena da uvozi osnovne sastojke od kojih se pravi pasta, pošto će klimatske promene onemogućiti uzgajanje durum pšenice u toj zemlji.

Ako temperature nastave da rastu, bez ove vrste pšenice Italijani bi mogli da ostanu do kraja veka.

I ljubitelji kafe moraće da nabave zalihe pre nego što dragoceni napitak ne postane ugroženi proizvod.Šalu na stranu, izveštaj kompanije „Starbaks“ (Starbucks) objavljen 2011. godine, upozorava da bi ovaj proizvod mogao da nestane usled klimatskih promena.

Sve nepovoljnije vremenske prilike mogle bi da učine da javorov sirup napusti brojne trpeze. Sve kraći ciklusi hladnog vremena onemogućavaju stabla javora da skladište šećer u svojim korenima, koji se sakuplja u proleće i kasnije prerađuje u sirup.

Izveštaj koji je objavio Internacionalni centar za tropsku agrokulturu upozorava da bi čokolada mogla da postane luksuz, ukoliko se farmeri ne adaptiraju na sve više temperature u Gani i na Obali slonovače - glavnim proizvođačima kakaoa.


IZVOR