Pocetna » Zanimljivosti


U Pripremi Kaucije Za Mobilne Telefone




  Ocenite članak: 1
pregleda: 889
Dodao/la: Xardas
datum: 2012-03-19


Dorotea Štajner, poslanica Zelenih u nemačkom parlamentu, predložila je parlamentarnom Odboru za razvoj da se ubuduće, prilikom kupovine novog mobilnog telefona, naplaćuje i depozit, svojevrsna kaucija, u visini od 10 evra kako bi se korisnici naveli da kada sledeći put nabave novi modela, predaju stari na recikliranje.

Zarad reciklaže, mogli bismo da plaćamo kauciju za mobilne



"U mobilnim telefonima ima toliko retkih metala i elektronike da je neodgovorno jednostavno bacati ih. Brda bačenih aparata konstantno rastu", objasnila je svoj predlog Dorotea Štajner.

U januaru ove godine Evropska unija usvojila je odluku obavezujuću za sve članice, prema kojoj bi do 2016. godine 45 odsto otpada trebalo da se reciklira, a do 2019. čak 65 procenata. Poslanica Zelenih smatra da bi taj procenat, primenom njenog predloga, mogao da bude i veći – 60 odsto do 2016, 80 procenata do 2019. godine.

Ideja je da se cena novog mobilnog aparata poveća za 10 evra, a da se ta suma vrati vlasniku telefona kada ga ovaj bude predao na reciklažu. To je praktično model koji se koristi za reciklažu plastičnih flaša.

Procenjuje se da u Nemačkoj danas ima oko 110 miliona mobilnih telefona. Očekuje se da će se predlogu poslanice Zelenih raspravljti i glasati u Bundestagu sledećeg meseca.

Ali ne misle svi korisnici mobilnih telefona kao poslanica Zelenih. Bjern Broderson, glavni i odgovorni urednik specijalizovanog internet portala Areamobile.de, ocenio je za DW da ta ideja nije "praktično rešenje".

"Za realizaciju te ideje potrebno je previše birokratije jer takav sistem, po mom mišljenju, nije dovoljno atraktivan za korisnike. Mislim da bi mnogo bolje bilo da korisnik dobije novi aparat tek kada vrati stari, npr. onda kada produžava ugovor sa operaterom", ocenjuje Broderson.

On ukazuje na primer nemačkog operatera E-Plus koji tako nešto već radi.

"Korisnicima se, nakon isteka dvogodišnjeg ugovora daje novi aparat, ali tek kada se vrati stari koji tada može da bude recikliran", objašnjava Broderson.


0   Spam
Xardas   (2012-03-22 5:30 PM) [Sadrzaj]
Prepravio sam ti komentar pošto spamaš....

0   Spam
BMW   (2012-03-21 10:54 PM) [Sadrzaj]
;)
Dobar magazin