Pocetna » Zanimljivosti


U Srbiji registrovano 750 opasnih pasa




  Ocenite članak: 1
pregleda: 991
Dodao/la: Skorpion
datum: 2011-12-27


Taksu od 30.000 dinara za držanje opasnih pasa, ukoliko bi stopama Beograda krenule i druge lokalne samouprave u Srbiji, plaćalo bi oko 750 vlasnika koji su za kućne ljubimce odabrali rase pit bul, mini bul i staford.
Reč je samo o uredno čipovanim i vakcinisanim psima, upisanim u Registar kućnih ljubimaca, pošto preciznih podataka o njihovom broju nema, a u Upravi za veterinu tvrde i da "fizički nije moguće iskontrolisati sve vlasnike".

Zbog malog broja vetrinarskih inspektora, Beograd je tražio prenos nadležnosti i od februara 2011. godine ekipe ovlašćenih veterinara sa komunalnim policajcem kontrolišu vlasničke pse u parkovima i na ulicama.Problem je to što oni nemaju pravo da kažnjavaju vlasnike neobeleženih pasa, već samo prave zapisnik koji prosledjuju veterinarskoj inspekciji.

U Registar vakcinisanih i obeleženih vlasničkih pasa, koji vodi Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, upisano je 885.319 kerova, medju kojima, sa više od 37.000, većinu čine nemački ovčari.
Evidentirana su i 742 opasna psa.

Rase definisane kao opasne, koje imaju genetsku predispoziciju da budu agresivne u šetnju može izvoditi samo punoletna osoba i to na povodniku i sa korpom na njušci. kaže Maja Andrijašević iz Uprave za veterinu.Za njih je, kako je kazala, obavezan i ispit socijalizacije koji se "polaže" u Kinološkom savezu Srbije, a ukoliko ne prodju test, u krajnjem slučaju, mogu biti lišeni života.

"Do sada je izdato oko 40 sertifikata o 'položenom' ispitu socijalizacije", rekla je Tanjugu PR Kinološkog saveza Srbije Ana Bijelović, napomenuvši da je bilo i kućnih ljubimaca koji su "pali" na ispitu, ali imaju pravo na ponovno testiranje.

Sertifikat je preduslov za držanje pasa u urbanim sredinama, naglasila je Bijelovićeva i dodala da ispit obuhvata test karaktera, vežbe poslušnosti i proveru ponašanja u realnim situacijama. Kako je istakla, na "ispit" izlaze i pas i vlasnik, od koga zavisi kako će se kuče ponašati.

"Pas ne može biti opasan. Sve je pitanje dresure, što znači da više pažnje treba posvetiti obuci vlasnika", izričita je Bijelovićeva koja se protivi označavanju pojedinih rasa kao opasnih.


+1   Spam
ElGato   (2011-12-29 0:21 AM) [Sadrzaj]
Bas me cudi. Doneli zakon da ne smes da ubijes ni jednog, a sad se nesto zale. tongue