Pocetna » Zanimljivosti


Ukoliko uspete da objasnite ovo, dobićete milion dolara
  Ocenite članak: 0
pregleda: 452
Dodao/la: Gale
datum: 2014-11-04

Slike iz Ukoliko uspete da objasnite ovo, dobićete milion dolara


Verovali, ili ne, čovečanstvo zna jako malo o kretanju tečnosti. Međutim, razumevanje ovog fenomena je toliko bitno da ukoliko uspete da rešite jednačine koje opisuju šta se dešava sa dimom cigarete, ili kada se sipa mleko u kafu, možete da osvojite milion dolara, piše "Business Insider".

Navijer-Stouks jednačine nalaze se na listi sedam najvažnijih otvorenih pitanja u matematici Klej matematičkog instituta, a rešavanje jednog od ovih problema sa sobom nosi i nagradu od milion dolara.

Ove jednačine su ekvivalent Njutnovog drugog zakona kada su tečnosti u pitanju. Njutnov drugi zakon opisuje kako predmeti menjaju brzinu kada na njih deluje neka sila.Slično tome, Navijer-Stouks jednačine predstavljaju set jednačina koje opisuju kako se brzina toka tečnosti menja na osnovu sila unutar same tečnosti, kao i na osnovu spoljnih sila - poput gravitacije.

Ove jednačine predstavljaju samu srž toga kako tečnost funkcioniše. One predstavljaju glavni matematički model za vazduh koji struji krilom aviona, vodu koja izlazi iz česme ili dim koji se izvija iz vatre.

Mnogi fizički sistemi mogu biti opisani relativno prostim matematičkim diferencijalnim jednačinama poput vibracije žica na gitari. U ovim slučajevima, rešenja za modele jednačine su poznata. Međutim, za neke komplikovanije jednačine, poput Navijer-Stouksove, matematičari ne znaju kako da pronađu rešenje.

Zapravo, još nije poznato da li rešenja za ovu jednačinu postoje za sve moguće početne uslove.


IZVOR