Pocetna » Film


Umro legendarni glumac Kristofer Li




  Ocenite članak: 1
pregleda: 901
Dodao/la: Lovepuzzles
datum: 2015-06-14


Čuveni glumac Sir Kristofer Li umro je u nedelju, saopštila je njegova porodica.


Imao je 93 godine, a zbog problema sa disajnim organima primljen je u bolnicu gde je i umro.

Proslavio se po vrlo neobičnim ulogama, a mnogi ga smatraju jednim od najvećih glumaca koji se ikada pojavio na velikom platnu. Njegova filmografija broji preko 280 naslova.

Bio je jedan od najupečatljivijih negativaca iz ranijih filmova o agentu 007, davne 1958. godine je oživio grofa Drakulu, a glumio je i Frankenštajna. Zapravo, dobar deo svoje karijere on je posvetio horor naslovima.



Mlađa publika najbolje ga zna po ulogama zlog čarobnjaka Sarumana iz "Gospodara prstenova" i grofa Dukua iz novijeg serijala i "Ratovima Zvezda".

Kažu da se proslavio se igrajući opasne momke, a da je ipak najopasniji momak bio on sam. U Drugom svetskom ratu bio je specijalac britanske armije, a kasnije je lovio naciste!

Jedna od najvećih zanimljivosti o Krustoferu Liju vezana je upravo za njegovu vojnu prošlost. Iako on o tome obično ne govori, nekoliko puta mu se omaklo, te je pokazao koliko je on zapravo "opasan".

Reditelj Piter Džekson prepričao je jednu situaciju koja se dogodila na snimanju "Gospodara", a u pitanju je bila scena u kojoj Grim Crvojezik ubada Sarumana na vrhu kule. Piter Džekson je tada tražio od Lija da vrisne kada bude uboden u leđa. "Pitere, da li si ikada čuo zvuk koji čovek napravi kada ga neko ubode u leđa?" upitao ga je Li. Džekson je rekao da nije, na šta mu je glumac osgovorio "Pa, ja jesam, i znam šta treba da radim".

On je objasio da čovek koga ubodu u leđa ne može da vrišti, nego zastenje, i ispusti tihi uzdah, pošto su mu pluća probušena. Ekipa na setu nije htela da postavi pitanje kako je on to znao, iako im ni ne bi odgovorio.


Poznato je da je bio veliki fan "teškog zvika", a svoj prvi metal album objavio je 2010. godine. U pitanju je bio Charlemagne: By the Sword and the Cross, simfonijski metal album koji je osvojio nagradu časopisa Metal Hammer. Na dodeli ove nagrade Li je sebe opisao kao "mladića na samom počrtku karijere".

Kasnije je usledio drugi deo ovog albuma, te nekoliko albuma sa metal obradama Bižićnih i ostalih kultnih pesama. Tokom svoje karijeresarađivao je sa brojnim vrsnim muzičarima nja njihovim albumima, muzici za film i operama. Bio je najstariji metal muzičar u istoriji tog žanra. Jedna od njegovih Božićnih obrada vinula ga je na 22. mesto Bilbordove liste, pa je tako u 91. godini postao najstariji živi muzičar koji je ikada dospeo na tu listu.

2009. godine od britanskog dvora dobio je ulogu viteza.


IZVOR