Pocetna » Film


Uručenjem nagrada završen 20. Festival evropskog filma




  Ocenite članak: 0
pregleda: 913
Dodao/la: Gale
datum: 2013-07-20

Slike iz Uručenjem nagrada završen 20. Festival evropskog filma Slike iz Uručenjem nagrada završen 20. Festival evropskog filma


Kako to obično biva poslednjeg festivalskog dana sumirani su utisci i dodeljene nagrade.


Scena iz filma Borgman

Direktor festivala gospodin Radoslav Zelenović, zahvalio se medijima na podršci ukazavši na činjenicu da televizije ne prepoznaju važnost ovog festivala te da ne postoji hronika festivala što je za rubriku "Verovali ili ne".

Festival je ugostio mnoge slavne, među kojima su bili i Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Džim Šeridan, uz još 40 reditelja i 180 gostiju.

U septembru počinju pripreme za 21. evropski festival Palić, ali pre toga sledi suočavanje sa državom i činiocima kulturne politike koji moraju odgovoriti na pitanje da li oni uopšte shvataju važnost ovog festivala.
"Idemo ka Evropi, usta su nam puna Evrope, a na Paliću su se okupili brojni Evropljani i ono što je sigurno jeste da kad stignemo u tu Evropu, nećemo morati da pravimo evropski filmski festival jer ga na Paliću imamo već deset godina", istakao je Zelenović.

Kada je reč o nagradama, u takmičarskoj selekciji "Paralele i sudari" koju je činilo deset filmova - međunarodni žiri je jednoglasno dodelio glavnu nagradu turskom filmu "Hladnoća" (SOĞUK) Ugura Jusela.

Film prati priču u selu Kars gde vlada gruba i nemilosrdna kavkaska kultura. Zimi iz njega nema odlaska, a tri sestre Ruskinje rade u noćnom klubu.
Lokalni železničar, koji u svom životu nikad nije upoznao osim svoje žene nijednu drugu, zaljubljuje se u najmlađu sestru i zbog te novootkrivene strasti ostavlja sve za sobom.

Specijalnu nagradu je osvojio jedinstven glas ruske kinematografije Aleksej Balabanov i film "Hoću i ja" (Ya tozhe hochu) .

Srđan Dragojević predsednik međunarodnog žirija glavnog Takmičarskog progreama, pohvalio je selekciju rekavši da je mnogo bolja od festivala u gde je bio u žiriju, a koji je daleko bogatiji od skromnog budžeta Palića.

Žiri je odluku doneo brzo i jednoglasno i na neki način ona je spontano postala konceptualna jer su glavne nagrade otišle filmovima koji su potpuno različiti i predstavljaju dve suprotnosti evropske kinematografije.



Palički Toranj za najbolju Režiju dodelili su Tudoru Đurđiju za rumunski film "O puževima i ljudima" (Despre oameni si melci). Ovaj film predstavlja sveže lice rumunskog filma i žiri je želeo da da podsterk repertoarskom filmu.

Zlatni toranj za najbolji film dobio je "Borgman" u režiji Aleksa Van Varmerdama - moćan, hrabar i jedinstven film sa neočekivanim nadrealnim obrtom u kome dolazak Borgmana u jednu porodicu srednje klase ima pogubne posledice.

Ovaj film predstavlja onu stranu evropske kinematografije koja je "prst u oko" establišmentu i koji traži odgovore na ona pitanja koje društveni sistemi ne bi voleli da mnogo čačkamo.

Specijalno priznanje je dodeljeno glumcu Andžeju Čiri za lik paroha u neverovatnom i jedinstvenom prikazu stanja u katoličkoj crkvi danas u poljskom filmu "U ime" (W imie...) i ovo je zaista jedno od najhrabrijih glumačkih izvođenja viđenih u Istočnoj Evropi u poslednjoj dekadi.

Na predlog žirija nagradu "Sejfi Teoman" za najprovokativniji i najhrabriji prvi ili drugi film, bord festivala dodelio je finskom filmu "Otvori mi se" (Kerron Sinulle Kaikenu) režiji Simo Halinena, a koji je šarmirao gledaoce na letnjoj pozornici te su ga po kuloarima nazvali "finskim Almodovarom".

Na kraju, utisak najjači sa 20. jubilarnog evropskog filmskog festivala je upravo svest o tome koliko je evropska kinematografija različita i njena najveća vrednost je upravo u toj različitosti.


IZVOR