Pocetna » Ljubav i Sex


Uticaj filmova na seksualni život tinejdžera




  Ocenite članak: 0
pregleda: 1472
Dodao/la: cika_kristijan
datum: 2012-07-25


Nova studija otkrila je zabrinjavajuću povezanost filmova i seksualnog ponašanja tinejdžera. Prema studiji sa Dartmat koledža tinejdžeri koji su izloženi eksplicitnom seksu u filmovima skloniji su seksu s više partnera i bez kondoma.

U studiji Darmata (Dartmouth College) učestvovalo je 1,228 ispitanika i to u dve faze. Prvo su ispitanicima uzrasta između 12 i 14 godina postavljena pitanja o filmovima koji su gledali - u konkurenciji je bilo 700 popularnih naslova ("Američka lepota", "Američka pita"), a potom su isti ispitanici šest godina kasnije odgovarali na pitanja o svom seksualnom životu.

Glavni autor studije, doktor Ros O'Hara, zaključio je iz dobijenih rezultata da postoji povezanost između izloženosti seksu u filmovima i ranijem seksualnom razvoju. Oni ispitanici koji su gledali seksom nabijene filmove ranije su stupali u seksualne odnose, imali više partnera i ređe su koristili kondome kao zaštitu. Dr Ros posebno ističe kako holivudski filmovi loše utiču na tinejdžere jer se u filmovima retko vidi kako likovi koriste kondome tokom seksa. Studija je objavljena 18. jula u glasniku "Psychology Science" .

Kao jedno od rešenja koje studija nudi je razgovor roditelja sa tinejdžerima kojima treba da objasne da je seks na filmu jedna priča, a u životu sasvim druga (kao i da seks pod tušem može vrlo lako da završi sa teškim povredama).