Pocetna » Zdravlje


Vakcinom protiv želje za cigaretom?!




  Ocenite članak: 1
pregleda: 1226
Dodao/la: ljutiposkok
datum: 2012-07-04

Slike iz Vakcinom protiv želje za cigaretom?! Slike iz Vakcinom protiv želje za cigaretom?!



Ubrizgavanja gena koji stvaraju antitela nikotina moze da pomogne milionima pusaca da odbace ovu stetnu naviku, pokazuje novo istrazivanje.

Samo jedna inekcija bi mogla da osigura celozivotnu zastitu od zudnje za nikotinom. Mozda bi mogla da se koristi i za vakcinaciju dece, tako da nikad ni ne pozele da zapale cigaretu.

"Genetsko vakcina" je dosad testirana samo na misevima, a istrazivanje koje ukljucuje ljude bi moglo da pocne za manje od dve godine. Eksperimentalna vakcina sadrzi gene "" da stvaraju antitela koja neutralisu nikotin pre nego sto dođe do mozga, gde bi trebalo da pokrene prijatan osećaj koji je temelj zavisnosti.

Ukoliko pusaci vise ne osecaju takvo olaksanje zbog pusenja cigareta, oni ce i lakse prestati, smatraju naucnici.

Vakcina se razvija na "Weill Cornell Medical Collegea" u Njujorku gde proucavaju kako podstaci jetru na kontinuirano stvaranje antitela, tako da uvek u krvi ostaju oni za borbu nikotina.

Kada su vakcinisani misevi dobili nikotin, antitela su smanjila njegov unos do mozga za 85 posto, bez uticaja na njihovo ponasanje, krvni pritisak, ili srcani ritam.

Veliki broj pusaca koji pokusava da se odvikne se vraca cigareti u roku od sest meseci, ali vođa istrazivanja dr. Ronald Kristal kaze:

- Ova vakcina moze da ponudi zeljeno resenje -.

Istraživanje je jos uvek u ranoj fazi, a da bi stiglo na trziste potrebne su vece studije i najmanje pet godina istrazivackog rada.