Pocetna » Sport


Veliki okršaj Reala i Dortmunda, Džeko dočekuje Ajax




  Ocenite članak: 0
pregleda: 859
Dodao/la: Pegaz
datum: 2012-11-06


U grupama A, B, C i D, ponovo će odmjeriti snage neke od najboljih fudbalskih ekipa današnjice, a mi vam u nastavku donosimo pregled svih duela unutar pomenute četiri grupe.

Grupa A

Francuski 'dream-team' predvođen velikim Zlatanom Ibrahimovićem, na svom Parku prinčeva će dočekati zagrebački Dinamo. Nakon odigrana tri kola grupne faze Lige prvaka, PSG je zasjeo na drugu poziciju sa šest bodova, upisavši dvije pobjede i jedan poraz. Sa druge strane Dinamo je poražen u sva tri meča, te ne treba puno govoriti ko je veliki favorit ovog večerašnjeg okršaja.

U drugom susretu grupe A, do sada nedodirljivi Porto će gostovati kod kijevskog Dynama. Ukrajinska momčad je iz prethodna tri meča izvukla samo tri boda, te se nalazi na pretposljednjoj poziciji na tabeli. Za razliku od Dynama, portugalski tim je i dalje na maksimalnom učinku, te će imati zadatak da i u četvrtom evropskom duelu osvoji sva tri boda.

Grupa B

Aktuelni prvak Francuske stiže na noge grčkom Olympiakosu. Ove dvije ekipe su u drugom planu u grupi, te se nalaze na trećoj i četvrtoj poziciji. Zahvaljujući pobjedi Olympiakosa u njihovom prvom ogledu igranom u prošlom kolu, grčki tim je sa dva boda više na kontu, plasiran odmah iznad Montpelliera.

Vodeći dvojac ove grupe su njemački Schalke i engleski Arsenal, te će njihov drugi okršaj u ovogodišnjoj ligi prvaka predstavljati pravu fudbalsku poslasticu. Ono što će dodatno podgrijati atmosferu pred duel ove dvije ekipe je pobjeda Schalkea na Emirates stadionu u prošlom kolu, te će Topnici sasvim sigurno tražiti osvetu za sramotu koju im je tim iz Gelsenkirchena priredio pred njihovim navijačima.

Grupa C

Fenomenalna Malaga, koja je u iz sva tri do sada odigrana susreta izašla sa stopostotnim uspjehom, dolazi na vruće gostovanje u Milano. Večerašnji domaćin, iako u ovaj okršaj ulazi sa samo četiri boda na kontu, nikako se ne smije potcijeniti. Prije svega to je ekipa koja ima veliko iskustvo igranja u ovom najelitnijem klupskom takmičenju u Evropi, ali i neuravnotežena forma koja špancima jednostavno ne dozvoljava da pretpostave šta ih očekuje na San Siru. Sve ovo je garant odlične fudbalske predstave.

Ruski Zenit stiže u goste kod Anderlechta sa vitalnim ciljem - da osvoji sva tri boda i poveća šanse da se domogne druge pozicije. Tim iz St. Petersburga je još jedna snažna i imućna ekipa, ali i ekipa koja u svojim redovima ima mnogo problema sa uklapanjem novopridošlih zvijezda među domaće nosioce igre, koji se ne mogu pomiriti sa tim da novajlije imaju nekoliko desetina puta veća primanja od njih. Vjetovatno zbog toga Zenit je upisao već dva poraza, te je teškom mukom savladao upravo Anderlecht, sa kojim će večeras po drugi put odmjeriti snage. Treba dodati i to da najskuplji igrač Zenita Hulk neće nastupiti u ovom susretu, s obzirom na to da je za vikend zaradio povredu zadnje lože.

Grupa D

Okršaj velikana i vjerovatno najzanimljiviji susret večerašnjeg programa, biće susret Real Madrida i Borussije Dortmund. Šampion Njemačke je u prethodna tri kola uspio osvojiti odličnih sedam bodova, s obzirom na to da se radi o atomskoj grupi, dok su Madriđani trenutno sa samo jednim bodom manje. Ipak, ono što posebno čini zanimljivom ovu utakmicu je to što će se izabranici Jose Mourinha po svaku cijenu željeti osvetiti Dortmundu zbog poraza, koji su im priredili u prošlom kolu.

Posljednji susret, ali za našu javnost možda i najzanimljiviji, odigrat će na Etihad stadionu uvijek neudogni Ajax i aktuelni prvak Engleske Manchester City, čije boje brani naš as Edin Džeko. Ove dvije ekipe se nalaze iza vodećeg dvojca Dortmund - Real, te će se jedna protiv druge boriti za goli opstanak, bez obzira na to što su Građanima ostale još samo teoretske šanse za plasman dalje. U meču odigranom u trećem kolu grupne faze, holandski div je na svom terenu pregazio City, isprativši ih sa tri gola u mreži. Sada će Edin Džeko i saigrači pokušati nadoknaditi izgubljeno, te koliko-toliko povećati šanse pred uzvratne duele sa Realom i Dortmundom. Nama ostaje to da se nadamo da će trener Mancini omogućiti našem Dijamantu da bude dio ove velike fudbalske predstave.

Svi susreti prve četiri grupe Lige prvaka su na programu večeras sa početkom u 20 sati i 45 minuta.